Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

VERSLAGEN DER PROEVEN OP KATTEN MET DWARSE DOORSNIJDING DER HERSENEN.

Kat 1.

Gewicht 1.57 K.G. Het dier hoest.

IS Sept. 1981. Aethernarcose. — Tracheotomie. — Kunstmatige ademhaling met een mengsel van aether en lucht. — Carotiden afgebonden. — Nervi vagi doorgesneden. — Trepanatie. — Schedeldak weggenomen. — Decerebratie onder temporaire afklemming der arteriae vertebrales. — Schedelholte los met uitgeplozen watten opgevuld. — Huid gehecht. — Narcose opgehouden.

9 wur 50: Einde der operatie.

9 uur 58: Sterke stijfheid van voor- en achterpooten. Haalt nog niet spontaan adem.

Patellairreflexen + levendig. Oorreflex —. Corneareflex —. Gelijkzijdige buigreflex —. Gekruiste strekreflex —.

18 uur: Haalt nog steeds niet spontaan adem. Is heelemaal slap en atonisch geworden.

Geen oorreflex, geen patellairreflexen, geen gelijkzijdige buigreflex en evenmin ' is de kopdraaireactie op te wekken. De hartswerking is zeer zwak en het dier ontlast vloeibare ontlasting. Het dier gedood.

Obductie: Sterke bloeding in de schedelholte. De sneevlakte gaat dorsaal door den voorrand der corpora quadrigemina posteriora en ventraal iets voor den oralen rand van den pons.

Kat 2.

Gewicht 2 K.G.

Aethernarcose. — Tracheotomie. — Kunstmatige ademhaling met een mengsel van aether en lucht. — Carotiden afgebonden. — Nervi vagi doorgesneden. — Trepanatie. — Dura geopend. — Met een spatel de groote hersenen van den stam afgesneden. — Het cerebrum in de schedelholte gelaten. — Huid gehecht. — Narcose opgehouden.

9 wur 50: Einde der operatie. Patellairreflexen +. Het dier is niet stijf.

9 uur 55: De kat is nu stijf en vertoont spontane ademhalingsbewegingen.

0 wur 5: De kat ligt in zijligging op tafel. De kop en nek zijn maximaal achterover gestrekt; ook de staart is stijf. De rug is hol. De voorpooten zijn sterk gestrekt; de achterpooten opgetrokken. Buigt men den kop ventraalwaarts dan worden ook de achterpooten gestrekt. Op zijn pooten gezet kunnen de voorpooten het dier dragen, de achterpooten niet.

De ademhaling is spontaan, de corneareflex is positief, eveneens de oor-snorhaarreflex. Knijpen in het oor doet telkens een slikreflex ontstaan. De gelijkzijdige buigreflex is niet op te wrekken. De tonische halsreflexen op de extremiteiten zijn zeer duidelijk aantoonbaar, vooral bij ventraalwaarts en dorsaalwaarts buigen van den. kop van de in zijligging verkeerende kat. Ook zijn zwakke tonische labyrinthreflexen zichtbaar als men het dier van uit de buikligging omlegt in rugligging.

Sluiten