Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

bei ihrer Auslösung vielmehr die Wirkung von Stoffen in Betracht, die dem gesunden Organismus fremd, beim Nierenkranken infolge einer krankhaften, durch den Zerfall von Nierengewebe angeregten Stoffwechselablenkung entstehen".

De eerste groep kenmerkt zich door een toenemende lichamelijke en geestelijke zwakte, zich uitende in lichte verwardheid, sufheid overgaande in sopor en coma. De bloeddruk neigt tot daling, de pols wordt week, onregelmatig, de ademhaling dyspnoeisch, periodisch, terwijl soms hartverlamming een plotselingen dood veroorzaakt. Dit is het beeld van de echte „Harnvergiftung", zooals het optreedt bij de anurie.

Daartegenover staat de renale uraemie, het „Nierensiechtum", volgens Ascoli op een vergiftiging met nephrolysinen berustend. Hierbij treden bloeddrukverhooging, eclamptische aanvallen overgaande in sopor en coma op den voorgrond. Op plaatselijke werking van de nephrolysinen zouden de krampen, voorbijgaande verlammingen, sensibiliteitsstoornissen, amaurose enz. berusten.

Widal, Javal, Lemierre en vele anderen wezen op de beteekenis van de keukenzoutretentie bij het uitbreken van uraemische aanvallen.

Door een zoutarm dieet „la cure de déchloruration", zouden niet alleen de oedemen, de hydrothorax en de ascites verdwijnen, maar ook vele symptomen, die vroeger onder het beeld van de uraemische vergiftiging waren beschreven, zooals hoofdpijn, krampen, verlammingen, eclamptische aanvallen, Cheynes-Stokes ademen enz. Verder vallen hieronder nog braken van groote

Sluiten