Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

HOOFSTUK I.

Indicanaemie.

Het indican is een glucoside, afkomstig uit de plantenwereld, dat onder invloed van een enzym gesplitst wordt in indoxyl en glucose. Dit indoxyl wordt gemakkelijk geoxydeerd, waardoor het bekende indigoblauw ontstaat1).

Behandelt men urine met sterk zoutzuur en een oxydatiemiddel en schudt men daarna uit met chloroform, dan treedt hierin soms de blauwe kleur van het indigo op. De stof, die deze reactie geeft en algemeen indican wordt genoemd, is niet dezelfde als het indican uit de plantenwereld. Latere onderzoekingen toonden aan, dat deze stof indoxylzwavelzuur resp. glucuronzuur was. Waar in dit proefschrift over indican wordt gesproken, wordt hiermede indoxylzwavelzuur resp. glucuronzuur bedoeld. Ik meende op deze verschillende nomenclatuur te moeten wijzen, om misverstand te voorkomen.

Zooals reeds is medegedeeld, waren Obermayer en Popper') de eersten, die de aanwezigheid van indican in het bloedserum aantoonden. Zij onteiwitten het serum met de vijfvoudige hoeveelheid absoluten alcohol, verdampten dezen in het waterbad, ontkleurden het residu met 2 a 3 druppels loodsuiker, vulden met water aan tot het oorspronkelijke volume en behandelden het

i) Holleman. Organische chemie.

Obermayer und Popper. Zeitschr. f. Klin. Med. Bd. 72. 1911.

Sluiten