Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

een ureumretentie en een hyperindicanaemie, die later tot den norm terugkeeren. Een sterke functiestoornis van de nieren blijft niet bestaan. Toch zal bij de prognose rekening gehouden moeten worden met de afwijkingen aan het hart en de lichte hyposthenurie.

30. W. C. V. 68 jaar. Diagnose: pyelo-nephritis.

Patiente is twee jaar geleden in het ziekenhuis opgenomen. Zij had toen een sterke cystitis, hypertrophia cordis en een verhoogden bloeddruk. Zij werd ongenezen ontslagen, heeft nog wel een beetje gewerkt, maar is altijd ziekelijk gebleven.

Zij klaagt sinds twaalf jaren over hart en nieren. Zij heeft last van heftige benauwdheden en hartkloppingen, moet daarbij hoesten en geeft geelachtige fluimen op. Vijf maanden geleden heeft zij bloed opgegeven.

Sedert 42 jaar, na haar eerste bevalling, heeft zij klachten over pijn bij het wateren, zij moet vaak wateren en heeft tenesmi ad urinam, die zeer pijnlijk zijn. De urine was wel eens wat donker van kleur, de dokter zei, dat er bloed in was. Bovendien is zij 6 jaar geleden voor cholelithiasis geopereerd. De klachten zijn echter niet verdwenen. Ook nu nog klaagt zij weieens over pijnaanvallen rechts in den buik, waarbij zij misselijk is. Zij klaagt veel over hoofdpijn, vooral in het achterhoofd. Zij is duizelig, kan slecht zien, heeft last van flikkeren voor de oogen. De eetlust is slecht, zij is vaak misselijk en moet braken. Zij heeft altijd een viezen smaak in den mond, is erg dorstig.

Geen last van neusbloedingen. Wel last van jeuk. Patiente heeft altijd koude handen en voeten, ook paraesthesieën in de vingers en de beenen en klaagt sinds een paar jaar over kleine trekkinkjes in armen en beenen.

Patiente heeft zeven maal een miskraam gehad. Zij heeft vijf gezonde kinderen. Sinds de eerste bevalling een prolapsus uteri. Man gestorven aan appendicitis.

Patiente maakt een zieken indruk, zij is dyspnoeisch; actieve

Sluiten