Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Strawinsky leeren waardeeren, waarom zouden wij het ook niet met Berg's Wozzek probeeren? Maar de orkest-partituur is zoo geweldig moeilijk, dat alleen Mengelberg's garde zoo iets kan spelen. En de solisten zullen ze moeten leenen. Maandenlang hebben de Berlijnsche kunstenaars gezwoegd om deze rollen er in te krijgen. „Wozzek" lijkt in niets, maar ook in niets meer op wat we tot gisteren ,,opera" noemden".

de reuk van Valeriaan en de smaak van Duivelsdrek (Asa feutida) overheerlijk, waarom zou men het dan niet eens met Alban Berg's naar menschendrek smakende lekkernijen probeeren? Maar denk er om: de toebereiding is zóó ontzettend moeilijk, dat deze alleen in de keukens van het Adlon-hötel mag plaats vinden, en alleen onder leiding van een evenknie van Kreisler; en dan zullen de koks-helpers nog geleend moeten worden, en maandenlang zullen zij zich moeten oefenen om op dreef te komen. Wat ons werd opgedischt, leek in niets, maar ook in niets meer op wat we tot gisteren toe „lekker eten" noemden.

„Muziekvrienden in Nederland zou ik ernstig willen aanraden, voor deze opera naar Berlijn over te wippen. Want de opera „Wozzek" is een gebeurtenis, een mijlpaal, een revolutionaire daad".

Fijnproevers in Duitschland zou ik ernstig willen aanraden eens een snoepreisje naar Amsterdam te maken om ter plaatse de allermodernste kookkunst te leeren waardeeren. Ket is inderdaad een gebeurtenis, een mijlpaal, een revolutionaire daad op gastronomisch gebied.

Sluiten