Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

standen onophoudelijk bleven bestaan, werd besloten haar in een ziekenhuis op te nemen.

Patiente was altijd wat nerveus. E. M. op 14 jr. leeftijd, daarna geregeld. Alleen in den laatsten tijd een beetje ongeregeld. In de fam. komt geen tbc. voor. De ouders leven nog en zijn gezond, eveneens de echtgenoot. Uit het huwelijk ontsproten drie gezonde kinderen; de oudste is thans 21, de jongste 17 jaar. Tijdens de verschillende zwangerschappen had patiente nogal veel last van het zuur. Op 13 j.1. zou zij „galkoortsen" gehad hebben. Daarna was zij volmaakt gezond. Op 42-jarigen leeftijd maakte zij „een gewrichtsontsteking aan den r. voet" door. Sinds een 4-tal jaren kreeg zij last van „gal en zure oprispingen". Nooit had zij maagpijn. Het zuur trad af en toe op, soms bijna na elk voedsel, het meest echter na melk- of meelkost. Zij had nimmer last van galsteen-kolieken. Ook de familie heeft geen galsteenlijders. De ontlasting was steeds gewoon, ook in de laatste pijndagen, had geen bijzonder uiterlijk, was ook niet opvallend volumineus.

De status praesens leerde het volgende: Een groote, zwaargebouwde vrouw met rijkelijke panniculus adipos. Zij antwoordt correct op de gestelde vragen. De gelaatsteint is grauw-rood. De conjunctivae zijn sterk geinjicieerd. De pupillen zijn rond maar ongelijk van wijdte, rechts wijder dan links. De tong is beslagen en nagenoeg droog. Geen struma. Temp. rectaal is 38,2; de pols licht irregulair en inaequaal, 110. Er bestaat borstademing; de buik wordt krampachtig stilgehouden. Voor zoover het onderzoek het toelaat, is er geen afwijking in de longen en aan het hart te vinden. Bij voorzichtige palpatie blijkt de buikwand weliswaar gespannen maar niet volkomen plankhard te zijn, de bovenbuik is iets meer opgezet en in de linker bovenbuikholte schijnt de palpatie ook de meeste pijn te veroorzaken. De urine bevat geen eiwit of suiker, het S. G. is 1026. Ook galkleurstoffen en indikan zijn niet aanwezig.

Met de waarschijnlijkheidsdiagnose van acute pancreatitis en peritonitis wordt patiente een uur na inkomst geopereerd. Reeds aanstonds valt op de vetweefselnecrose. In de bursa omentalis

Sluiten