Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

26 April 1910. Heden wordt nog een clysma gegeven om den darm te zuiveren. Weer worden dadelijk veel haarfaeces ontlast. Wolf krijgt kleine hoeveelheden water te drinken.

2 Mei 1910. Den 5den dag na de operatie was de hond wat lusteloos, lag voortdurend op den rug met de pooten omhoog, maar is nu weer monter. Sinds gisteren krijgt hij kleine hoeveelheden melk en water, gelijke deelen. De temperatuur, die gedurende de eerste dagen na de operatie een weinig verhoogd, was, is nu weer gedaald.

10 Mei 1910. Wolf maakt het goed, krijgt nu behalve vloeibaar voedsel ook wat brood.

23 Mei 1910. De hond is een paar dagen slap op de pooten en lusteloos geweest. Thans is hij weer beter, gaat af en toe uit wandelen en krijgt ook een weinig fijn vleesch tusschen het voedsel gemengd.

27 Mei 1910. De hond maakt het best, is tierig en vroolijk; nog steeds hetzelfde dieet, wel vast met vleesch er in, maar alles zeer fijn gesneden.

15 Juni 1910. Wolf, die het voortdurend goed maakte en alleen wat magerder was geworden, werd van ochtend dood in het hok aangetroffen.

Bij de sectie, in den middag verricht, werd het volgende gevonden:

Voedingstoestand matig, kleur der spieren normaal, het litteeken in den buikwand is haast niet terug te vinden en aan de binnenzijde niet vergroeid met den buikinhoud.

Buik. Peritoneum normaal, geen vrij vocht in de buik, het groote net ligt niet over de darmen uitgespreid, maar is samengerold in het bovenste gedeelte van de buik en ligt rondom tegen de kunstmaag aan vergroeid. Een dunnedarmlis is aan den maagwand vastgegroeid, op de overgang van de cardiale maagstomp in de ingeschakelde darmlis, maar is vrij gemakkelijk los te maken.

De darmen zien er gewoon uit. Het rectum wordt opgezocht en blijkt gevuld met goed gevormde faeces. Na onderbinding van de flexura sigmoidea, worden de darmen retrograde uitgepraepareerd. De eene darmlis uitgezonderd, die met de maag vergroeid zat, worden nergens vergroeiingen gevonden. Op + 5 cM. afstand van den pylorus wordt het duodenum dichtgebonden en doorgesneden, op een zelfden afstand van het diaphragma de oesophagus en daarna het diaphragma omsneden, om de maag in haar geheel te kunnen verwijderen. Bij het naar buiten luxeeren van de maag, blijken er vrij innige vergroeiingen

Sluiten