Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

II.

12 April 1910. Does. Juist dezelfde operatie als bij den vorigen hond, dus ook een omschakeling van een ± 25 cM. lange dunnedarmlis uit het onderste deel van het ileum, met dit verschil echter, dat ik nu den darm niet met den thermocauter, maar met het mes opende. Na de operatie herstelde Does spoedig.

23 April 1910. Does maakt het best, gebruikt vloeibaar voedsel en een enkel stukje brood. De temperatuur, die tot heden opgenomen werd, steeg niet boven 37.6. Voor het eerst nam ik bij dezen hond een temperatuur waar beneden de 37°, nl. 36.7.

Does krijgt nu gewoon voedsel (vleesch en schaft) te eten.

2 Mei 1910. Does maakt het heel goed, eet goed en heeft gewone ontlasting, meerdere keeren daags.

20 Mei 1910. De hond maakt het heel goed. Hij heeft een conjunctivitis en blepharitis aan het linker oog doorgemaakt, die nu weer genezen zijn. Ontlasting geregeld en normaal van kleur, consistentie en hoeveelheid. Hij gebruikt gemengd voedsel.

15 Mei 1910. Does maakt het uitstekend. Ontlasting normaal, weinig vermagering.

14 Juli 1910. Nog steeds vrij goede voedingstoestand; het lichaamsgewicht bedraagt 19 pond. Ontlasting normaal. Een poging om quantitatief het indicangehalte der urine te bepalen, volgens de methode Bouma, mislukte, daar de gewenschte kleur niet optrad.

21 Juli 1910. Does maakt het best, eet en drinkt goed, maar wordt magerder. Gewicht: 18 pond en 3 ons.

20 Augustus 1910. De hond is ontzettend mager geworden. Lichaamsgewicht 13 pond. Hij is zwak op de pooten. Buik niet opgezet. Hij drinkt gewoon, maar eet weinig. Ontlasting regelmatig en van normale kleur.

22 Augustus 1910. Does is gestorven. Bij de sectie blijkt hij ontzettend mager te zijn. De skeletcontouren zijn overal duidelijk te zien. Nagenoeg geen vet meer en zeer zwak ontwikkelde spieren.

De buik ziet er bij een eersten oogopslag normaal uit. Het net ligt mooi over de darmen uitgespreid, geen verschijnselen van peritonitis. Bij het verwijderen der darmen blijkt echter één darmlis plaatselijk sterk opgezet te zijn.

De darmen worden voorzichtig uit het cadaver gehaald, op eenigen afstand van de inmondingsplaats van het ileum in het coecum ziet

Sluiten