Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

caviae, die een infectie door bloed van een gele-koortse patiënt overleefden, daarna immuun waren voor een voor contröledieren doodelijke inspuiting met leptospira icteroïdes.

Het phenomeen van Pfeiffer met serum van reconvalescenten was in 15 van 18 gevallen, d.i. 83 % positief, 12 controles waren alle negatief.

In combinatie met serum van reconvalescenten was een anders doodelijke infectie voor caviae niet doodelijk. De controles stierven allen.

Na deze proeven was de conclusie van N o g u c h i, dat de leptospira icteroïdes hoogstwaarschijnlijk de oorzaak was van de gele koorts („etiologically related to yellow fever").

Later slaagde hij er in bij drie gevallen van een totaal van 11 van gele koorts, de leptospira op een bij zonderen voedingsbodem direct in reincultuur te kweeken. De cultures gaven daarna bij caviae dezelfde typische symptomen als de leptospiren, die bij caviae gevonden werden, die geïnfecteerd waren met het bloed van gele-koorts-lijders.

Verschillende eigenschappen van de leptospira icteroïdes, zooals filtreerbaarheid, onzichtbaarheid (behalve in het donkere veld), onkweekbaarheid op gewone voedingsbodems, het verdragen van hooge temperaturen, bleken overeen te komen met bekende eigenschappen van het virus van de gele koorts.

Ten slotte gelukte het N o g u c h i ook, bij direct versch bloedonderzoek in het donkere veld, bij 3 gevallen van een totaal van 27 gele-koorts-patiënten de leptospiren te vinden, echter zeer sporadisch. Injectie van het bloed van twee van deze drie patiënten gaf bij caviae een typische infectie. In het derde geval lukte de infectie niet. Van de overige

Sluiten