Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

2. Die Aëdes aegypti ist nicht im Stande die Leptospira icteroïdes zu übertragen.

3. Das Gelbfieber, dessen Verbreitungsweise durch die Gelbfiebermücke feststeht, kann darum nicht durch Leptospira icteroïdes verursacht werden.

4. Der eigentliche Erreger des Gelbfiebers muss nog gefunden werden.

Het bleek, dat ook bij de gele-koorts-epidemieën in Afrika van de latere jaren de leptospira icteroïdes niet gevonden kon worden.

In de Fransche Congo werd in 1922 door Blanchard, Lefrou en Laigret een aantal gevallen waargenomen van een ziekte, die sterk deed denken aan gele koorts, hoewel ze daarvan epidemiologisch belangrijk afweek. Er werden echter spirochaeten gevonden in het bloed, de urine of de lever (bij sectie). Deze waren virulent voor caviae, maar niet over te enten door Aëdes aegypti, wèl door wandluizen. Nog drie dergelijke gevallen van vermoedelijk ziekte van Weil, althans een icterogene spirochaetose, zijn in 1922 voorgekomen in een plaats aan de Ivoorkust, waar Aëdes aegypti destijds onvindbaar waren.

Toen de Amerikaansche Rockefellercommissie het werkelijke gele-koorts-virus op apen kon overbrengen en bij haar proeven feiten vond, die geheel overeenstemden met die, gevonden door de commissie van Reed, is Noguchi zelf ook naar Afrika gegaan om bij de daar voorkomende gevallen van gele koorts zijn leptospiren te zoeken. Behalve in Ecuador had hij ze in volgende jaren in verschillende andere landen o.a. Yucatan en Peru steeds weer gevonden en berichtte hij daarbij over schitterende gevolgen van zijn prophylactische vaccins en therapeutische sera.

In Afrika is het hem echter niet mogen gelukken.

Sluiten