Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

is embolie van tumorvveefsel in de takken van de pulmonaalarterie.

Microscopie: De gezwelcellen zijn middelgroot, met ronde kern en homogeen of vacuolair protoplasma. Hier en daar is de rangschikking der cellen palissade-vormig. Behalve de vaten is er bijna geen stroma.Er zijn enkele reuzencellen. Het beeld herinnert aan angiosarcomateuze tumoren; vooral de longmetastase vertoont groote gelijkenis met de bijnierschors.

9. Bulloch enSequeira (1905). Gezwel van de linker bijnier met vroegrijpheid en baardgroei; metastasen 'in lever en longen.

Kliniek. Meisje van 11 jaar, dat er uitziet als een klein dik vrouwtje van 40 jaar. 15 Maanden geleden is de menstruatie begonnen en begon zij dikker te worden. Zij heeft pijn in de hartstreek en wordt na inspanning spoedig benauwd. Er is overtollige haargroei, o. a. . op kin en lippen. De borsten zijn te sterk ontwikkeld. Er is oedeem en ascites. In het linker hypochondrium is een gezwel te voelen, dat voor de milt gehouden wordt, daarachter is de nier te voelen. Zij sterft in 12 uur tijds aan hartzwakte, terwijl de temperatuur tot 101 graden F. stijgt.

Anatomie. .Wat voor milt gehouden is blijkt een met de linker bijnier verbonden gezwel, dat bloeding, necrose en vervetting vertoont. Er jbestaat microscopisch groote gelijkenis met zona fasciculata van de normale bijnierschors, zooals uit een fraaie afbeelding te zien is. De rechter bijnier is iets vergroot. De nieren zijn normaal. Veel metastasen in de longen, kleine metastasen in de rechter leverkwab. De ovaria bevatten corpora lutea, waaronder een recent. Schrijver noemt den tumor een carcinoma of maligne hypernephroma, „although the high ly reticulated condition of the protoplasma, which is so marked a feature in many hypernephromata, was not apparent".

10. Wóinkler (1909), (geval A. 4.) Epithelioma perivasculare var de linker bijnier met metastasen in lever en vena portae.

Kliniek. Spoorwegbeambte van 46 jaar, bij wien zich 4 maanden, nadat hij door een balk in de linker zij werd getroffen, met pijn, een gezwel in de linker nierstreek ontwikkelt. De pijn neemt toe, straalt naar rechts en naar het linker been uit.

Sluiten