Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

borsten en schaamharen. Ganzen-ei-groot gezwel van de linker bijnier met metastasen in de lever.

3. Ogle, (1863). Meisje van 3 jaar. Zeer zwaarlijvig, groot. Algemeene haargroei met duidelijke snor en schaamharen. Week carcinoom van de linker bijnier.

4. Fox, (1885). Meisje van 2 jaar. Grof en opgeblazen sinds 10de maand. Opvallend behaard, vooral in de schaamstreek. Vroegtijdige ontwikkeling van vulva en clitoris. Enorme dorst en eetlust. Dof (= dull). Bij klinisch onderzoek groote lever en links een tumor, die niet de milt schijnt te zijn. Kokosnoot-groot gezwel van de linker bijnier, dat voor een grootcellig sarcoom wordt gehouden. Rechter bijnier niet gevonden. Thrombose van de vena cava inferior, die door rechter boezem tot in rechter kamer reikt. Metastasen in de longen.

5. Dickinson, (1885). Meisje van 3 jaar, dat van het eerste jaar af sterke beharing vertoont, vooral van mons veneris. Ruwe stem, dof. Groot gezwel van een bijnier.

6. Orth, (1893). Meisje van 41/2 jaar met ontwikkeling van schaamharen en baard. Vroegtijdige ontwikkeling van de uitwendige genitaliën. Geen zwaarlijvigheid vermeld. Sinds het tweede jaar bestaat een buikgezwel, dat blijkt een carcinoom van de rechter bijnier te zijn met metastasen in lever en longen.

7. Dobbertin, (1900), (tabel 1, 5).

8. Linser, (1903), (tabel I, 6). Fig. 1.

9. Bulloch en Sequeira, (1905), (tabel I. 8).

10. Ritchie, (1905). Meisje van 4 jaar met vroegtijdige ontwikkeling van de uitwendige geslachtsorganen en schaamharen. Goede voedingstoestand maar geen vetzucht. ;Grootcellig sarcoom van een bijnier. Geen metastasen.

11. Adams, (1905) en Johnson, (1907). Jongen van 16 jaar. Puberteit op het 10de jaar. Krachtige spierontwikkeling. Hij verslaat alle mededingers in athletiek. Geen vetzucht. Palpabele tumor. Groot carcinoom van linker bijnier, dat de lever infiltreert. Proeflaparotomie. Tumor inoperabel. Dood 17 maanden na operatie.

12. Mi lier, (1905). Meisje van 3 jaar met vroegtijdige ontwikkeling van uitwendige genitaliën en schaamharen.Congestie van het gelaat. Opzetting van den buik. Hypernephroom

Sluiten