Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

van rechter bijnier met metastasen in lever, mesenteriaalklieren en rechter long.

13. Outhrie en Emery, (1907). Intelligente jongen van 43/i jaar, die er uitziet als een bierbrouwersknecht met dikke roode wangen. Hij is na een aanval van mazelen 3 jaar geleden zeer dik geworden met haargroei, vooral op gelaat en schaamstreek. Algemeene en plaatselijke vetzucht, behalve aan de beenen. Geen hypertrophie van genitaliën. Hij overlijdt aan algemeene tuberculose. Bij obductie verspreid talrijke kaashaarden, o.a. in abdominale lymphklieren. Walnoot-groot carcinoma van linker bijnier zonder metastasen. Rechter bijnier niet gevonden. Geen afwijkingen van andere klieren met inwendige afscheiding. Fig. 2.

14. G 1 y n n, (1911). Dik meisje van 5 jaar met buiktumor onder rechter ribbenboog, dat er uit ziet als een bakvisch| haargroei op bovenlip en pubes. Geen hypertrophie van uitwendige genitaliën. Vroeger was het kind zeer intelligent, nu is het apathisch. Dood onder koortsen en stuipen. Enorm hypernephroom van rechter bijnier, dat in een kleine vene is doorgegroeid. Geen metastasen.

15. French, (1911). Meisje van 7 jaar, dat op li/2-jarigen leeftijd schaamharen kreeg. Hypertrophie van genitaliën. Linkszijdige tumor, die voor een bijniertumor gehouden wordt. Deze wordt met de nier verwijderd. Exitus. Metastasen in de longen. Hypernephroma met neiging tot radiaire rangschikking der cellen om de vaten, zooals in een perithelioma.

16. Hijmans van den Bergh, (1915). Meisje van 3 jaar met gelaatsuitdrukking als van een veel ouder mensch. Diepe altstem. Lengte 101 c.M. .Verbazende ontwikkeling van uitwendige genitaliën en schaamharen. Links een tumor in de nierstreek, waarboven de milt is te voelen. Hypernephroom. Exstirpatie van het kinderhoofd-groot gezwel. Exitus. Microscopisch is het gezwel een hypernephroom. Het is in de vena renalis doorgegroeid. Fig. 3.

17. Schiff, (1918). Meisje, leeftijd niet vermeld. Matige baardgroei. Beharing van schaamstreek. Vroegtijdige ontwikkeling van genitalia ^xterna. Obesitas. Het gelaat lijkt op dat van een volwassene. Onder de vergroote lever is in de nierstreek een tumor te voelen. Operatie. Dood. Groot hypernephroom van de rechter bijnier zonder metastasen.

Sluiten