Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

18. Ambrozic en Baar, (1921). Meisje van 3 jaar, dat er uit ziet als een meisje van 6. Het os pisiforme is in het Röntgen-beeld van de hand duidelijk aanwezig. Hypertrophie en beharing van uitwendige genitaliën. Diepe stem. Retroperitoneale tumor links. Operatie. Exitus. Groot hypernephroom van de linker bijnier. Geen metastasen.

19. Mathias, (1922), (geval I). Meisje van 18 jaar, dat op het derde jaar een baard en sterke algemeene beharing vertoont. Op haar 9de jaar is zij groot en sterk, de ledematen zijn naar verhouding kort ten opzichte van den romp. Diepe stem. Hypertrophie van genitalia, aanwezige schaamharen. Menstruatie. Borsten niet ontwikkeld. Geen vetzucht vermeld.

Negen jaar lang wordt het kind in een kermistent tentjoon-i gesteld. Op haar 16e jaar wordt een gezwel gevonden in de rechter buikhelft. Dit gezwel groeit op haar 17e jaar snel. Exstirpatie. Exitus. De twee-vuist-groote tumor van de rechter bijnier blijkt een hypernephroom. Geen metastasen vermeld.

20. Hoag, (1923). Meisje van 4 jaar. Op het 3de jaar haargroei in de schaamstreek. Op haar 4de jaar linkszijdige convulsies zonder blijvende neurologische afwijkingen. Uitwendige genitaliën als van een volwassene. Geen bijzondere vetzucht. Diepe stem. Groot gezwel rechts onder de lever, dat in \pvereenstemming met de klinische diagnose een hypernephroom blijkt te zijn. Geen metastasen.

21. Sachs, (1924). Meisje van 3 jaar. Vanaf het eerste jaar (vroegtijdige ontwikkeling van uitwendige geslachtsorganen en schaamharen. Maakt over het geheel geen ouderen indruk. Kinderlijke stem en kinderlijke psyche. Algemeene hypertrichosis. Slappe spieren, geen vetzucht. Inwendige geslachtsorganen norfnaal. ^Kinderhoofd-groote schorstumor van linker bijnier, die in de vena renalis is ingegroeid en longmetastasen heeft gemaakt. Dood na exstirpatie van den primairen tumor.

Wellicht bijnierschorsgezwellen met hirsutisme bij kinderen.

a. Bevern en Romkild, (1802). Meisje van 3V2 jaar> dat er uit ziet als 20. Vetzucht. Beharing van genitaliën en gelaat. Groot gezwel, dat met de uterus identisch zou zijn en naar boven toe samenhangt met een klierachtig lichaam in de streek van de flexura coli sinistra. f

Sluiten