is toegevoegd aan je favorieten.

Kwaadaardige bijniergezwellen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Atrophie der borsten. Uitblijven van menstruatie. Groote bijnierschorstumor verwijderd. Daarna zijn afwijkingen der secundaire geslachtskenmerken veel verbeterd, menstruatie is weer opgetreden. Overleden aan metastasen.

Aanhangsel: Bijniercarcinoom bij volwassen man met optreden van vrouwelijke eigenschappen.

Mathias, (1922). Man van 27 jaar. Op 26e jaar dyspnoe. Opzetten van de borsten en kleiner worden van de testikels. Afname van potentie. Gezwel in linkerbovenbuik De testes zijn erwtgroot. Sterke beharing. Geen adipositas. Dood onder verschijnselen van levermetastasen en compressie der vena cava inferior.

Anatomie. Hypernephroom van corticaal type.

Geen nauwkeurig sectie-verslag.

Bittorff heeft in dit geval de juist klinische diagnose gesteld.

Korte opgaaf van een aantal tot nog toe niet door mij vermelde gevallen van bijniercarcinoom.

Richards, (1905) beschrijft de gevallen van nier- en bijjiiergezwellen, Üie van 1826 tot 1904 in Guy's Hospital voorgekomen zijn. Hiervan zijn 12 bijniertumoren. In den beginne ontbreekt de microscopie, zoo is geval 3 waarschijnlijk wel een carcinoom, door het ontbreken van microscopisch onderzoek echter niet bruikbaar. Geval 5 is een neuroblastoma. Geval 30 waarschijnlijk ook. In 4 gevallen (15, 22, 36 en 40) is de oorsprong van den tumor onzeker en in de 5 overblijvende gevallen ontbreken metastasen (44, 49, 53, 59 en 68).

De Besche (1907) vermeldt een dubbelzijdig appelgroot bijniercarcinoom met metastasen in de ribben en een adenocarcinoom van de maag, dat in de regionaire lymphklieren metastaseeert. Uit de microscopische structuur der gezwellen blijkt, dat dit een carcinoma duplex is. Het valt moeilijk met deze opvatting genoegen te nemen.

Winkler (1909) beschrijft 10 carcinomen en 3 sarcomen, die alle van de bijnierschors zouden uitgaan. Van de