Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

de spina scapulae. De linker thoraxhelft bombeert nog meer. In de axillairstreek zijn de ribben niet te voelen, maar een minder vaste, promineerende massa. Rechter grens der demping bijna in mamillairlijn. Links achter sterk gedempte tympanie. Er is meer dyspnoe.

Lever als vroeger. Milt duidelijker voelbaar. Centraal boven symphyse weeke, ronde, gladde tumoren, blaas? of klieren. Er is toch geen urineretentie.

's Avonds 9 uur is pat. zeer onrustig, zeer benauwd. Hij krijgt subcutaan 3 mgr. morphine.

9 Augustus. Vannacht is patiënt onrustig geweest. Hij wordt tegen 12 uur weer zeer onrustig. Poeder van 5 mgr. morphine. iDe benauwdheid wordt steeds erger. Om 3 uur sterke gtridor, intrekkingen in rechterflank. Pols begint te intermitteeren. Patiënt wordt meer en meer cyanotisch. Ademhaling en pols worden steeds onregelmatiger. Exitus om 4 uur 's namiddags.

De temperatuur is in het algemeen vaak subfebriel, in begin Augustus ook wel boven 38.° De pols wisselt tusschen 130 en 150. De ontlasting is vrij geregeld.

Klinische diagnose: Chloroma orbitae bilaterale.

Obductie No. 487.

Exophthalmus rechts en sterker links, ook naar boven. Links sterke cheriiosis en haemorrhagiën over geheele linker gelaatshelft. Tumoren van de rechter schedelhelft, voorhoofd, rechter temporalis, linker bovenkaak, beide onderkaken, beiderzijds in de halsstreek. Oedeem van linker arm en been. Op de insertie van 2e en 3e linkerrib twee kwartjes groote tumoren, vast op de onderlaag, vrij van de huid. De linker thoraxhelft promineert. Groote lymphklieren in de nek, in oksels, vooral links, in de liezen, ook vooral links.

Spieren vrij bleek. Dunne vetlaag. Darmen sterk opgezet. Tumoren onder pectoralis major, wit, gelijkmatig, structuurloos, zitten ook boven hartpunt. Drie walnootgroote tumoren aan linker kleine bekkenrand. Milt twee vingers onder ribbenboog. Lever vier vingers onder processus xyphoideus, snijdt den ribrand rechts in de axillairlijn, links in de mamillairlijn.

Uit linker thoraxhelft komt 700 gram helder groengeel vocht

Sluiten