Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ADDENDA.

Te laat om in het verband van dit proefschrift op te nemen, vond ik de volgende mededeelingen.

Schorsgezwellen van de bijnier met hirsutisme (ad tabel II, blz. 53).

Tschernobrow. In. Diss., Zürich, 1919. Jongen van 11 jaar, die er uit ziet alsof hij 17 was. Op zijn 8ste jaar sloeg de stem om en trad sterke beharing op van de mons pubis. De testes zijn niet abnormaal groot. Patiënt is zeer cyanotisch en kortademig. Er is veel ascites en slechts weinig oedeem van de beenen. Exitus enkele dagen na de opname.

Bij obductie wordt een groot knobbelig gezwel van de rechter bijnier gevonden, afmetingen 16:12:8 c.M. en een gezwelthrombose van de vena cava inferior, die vanaf 5 c.M. boven de inmondingsplaats van de niervenen tot in den rechter boezem reikt.

Op grond van het microscopisch onderzoek en in verband met de overige gevallen is aannemelijk, dat deze tumor moet worden opgevat als een carcinoma, uitgaande van de bijnierschors.

Collet, Am. Journ. Dis. Child., 1924, XXVII, 204. Meisje van lVa jaar. Zij is zeer dik, de huid is hard en vertoont beharing in het gelaat en vrouwelijke haargroei aan de mons veneris. Patientje is levendig. De clitoris is groot. De stem is diep en ruw. De Röntgen-foto van de pols komt overeen met die van een driejarig kind. Links is boven de nier een tumor te voelen.

Op haar 2de jaar wordt zij geopereerd. Een schorsgezwel van de linker bijnier, ter grootte van 3.3 :2.5 :2.2 c.M., wordt verwijderd.

Twee jaar na de operatie ziet het kind er goed uit. De groeiafwijkingen zijn veel verbeterd. Er is geen abnormale beharing.

Sluiten