Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Al deze stoffen worden echter niet alleen geoxydeerd door bloedkleurstof, maar ook door andere, deels anorganische stoffen, b.v. ijzer- chloor- en koperzouten, bij tegenwoordigheid van actieve zuurstof. Zij zijn dus alleen onder behoorlijke voorzorgen als reagentia op bloedkleurstof te gebruiken. De kennis van dit feit is van groot belang voor de practische uitvoering van alle oxydatie-methoden. Minimale hoeveelheden van koperzouten, zooals deze zich b.v. in een niet volkomen gereinigd reageerbuisje kunnen bevinden, zijn voldoende om een positieve reactie te geven en daardoor verkeerdelijk een besluit te laten trekken op de aanwezigheid van bloed. Het is dus zeer aan te bevelen alleen het negatief resultaat van een der oxydatie-methoden voor bewijzend te houden, bij positief resultaat echter ook de spectroscopische methode toe te passen, hoewel ook minimale sporen door de spectroscopische methode niet steeds kunnen worden aangetoond.

De bloedkleurstof kan alleen als zuurstofoverdraagster werken, wanneer er ijzer in aanwezig is. Wanneer daarentegen het ijzer eruit verdwenen is, blijven de gebruikelijke kleurreacties zonder resultaat. Hetzelfde is het geval met de gebruikelijke spectroscopische methode met pyridine en zwavelammonium. Ook hierbij ontstaat een ijzerhoudende verbinding, het pyridine-haemochromogeen, terwijl deze niet ontstaat als er geen ijzer in de bloedkleurstof aanwezig is.

Wanneer bloed wordt onderworpen aan de maagvertering, dan wordt uit het oxyhaemoglobine haematine gevormd, dat, voorzoover het niet geresorbeerd wordt, gedurende de verdere passage door den darm niet wordt

Sluiten