is toegevoegd aan uw favorieten.

Leerboek der inwendige ziekten

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Bij percussie vindt men meestal een demping (gevolg van de gelijktijdig bestaande ontsteking van het buikvlies), terwijl bij auscultatie soms een peritonitisch wrijfgeruisch te hooren is.

Het door proefpunctie verkregen vocht is gewoonlijk donkerrood door bijmenging ven bloed, soms echter sereus

of melkachtig troebel.

In zeldzame gevallen kunnen bij microscopisch onderzoek kankercellen gevonden worden.

90. Buikwaterzucht. Ascites.

Oorzaak. Ascites ontstaat door algemeene of portale stuwing of door nierziekten.

Verschijnselen. Wanneer er een belangrijke vochtuitstorting bestaat, is de buik sterk opgezet, vooral in de breedte; de navel is verstreken en kan zelfs uitpuilen, terwijl de glanzende, gespannen buikwand glinsterende rekkingssporen en verwijde, gekronkelde aderen (gevolg van druk op de vena

cava inferior) vertoont.

Het onderste gedeelte der borstkas is verbreed; het middenrif is naar boven verplaatst.

De patiënt klaagt over een gevoel van zwaarte in den buik en kortademigheid en neemt in bed vaak een halfzittende houding aan.

Bij percussie vindt men een demping, welker bovengrens bij rugligging een naar boven concave lijn vormt en bij liggingsverandering sterk verschuift: in zijligging breidt de demping zich onder uit, terwijl ze aan de boven gelegen zijde verdwijnt. Een heel geringe vochtuitstorting toont men het best aan door percussie in knie-elleboogligging rondom den navel.

Bij stootsgewijze palpatie is fluctuatie voelbaar.

Door punctie verkrijgt men een sereuze vloeistof, die bijna geen vormelementen en slechts weinig eiwit (1 — 3%) bevat; het S. G. is meestal niet hooger dan 1012—1015.

De behandeling hangt af van de oorzaak; bij sterke spanning van den buik en kortademigheid moet punctie verricht worden.