Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ontstaande cysten rijk is aan eiwit, dat aan het lichaam onttrokken wordt. De zieken vermageren spoedig en zien er ellendig en vervallen uit. Blijft het gezwel aan zich zelf overgelaten, dan kan het

alleen door zijne grootte tot den dood leiden, aangezien het ten slotte tot stuwingen en waterophoopingen in het geheele lichaam komt.

De eenige weg tot genezing is de operatieve verwij dering van het gezwel, want er dreigen nnc andere

Fig. 586. ° ° . .

Eierstokcyste met gedraaiden steel. ge\.iren. oora is

het draaien van

den steel gevreesd (z. afb. en het voorafgaande „binnenste van eene eierstokcyste" met gedraaiden steel). Doet zich dit spoedig voor, dan komt het, aangezien in den steel de naar het gezwel leidende bloedvaten verloopen, tot een zeer heftig verloop. Tengevolge van de plotselinge afsluiting ontstaat eene belangrijke bloedstuwing. waarbij

Fig. 587. Overgang van eene eierstokcyste in kanker. talrijke bloedvaten (De opengesneden cyste bevat kankerachtige woekeringen.')

scheuren en hun inhoud in de enkele cysten storten. Deze op hun beurt zijn tegen den plotselingen aandrang niet bestand en bersten, waarbij de inhoud der cysten en het bloed in de buikholte geraken. De gevolgen zijn eenebuikvliesontsteking, die dikwijls een doodelijken afloop heeft.

Heeft echter het draaien van den steel langzaam plaats, dan ontstaan er wel is waar eveneens ontstekingen maar van chronisch karakter.

Sluiten