Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

vorm der zoogenaamde wormkoekjes gegeven, die vooral door kinderen gaarne worden ingenomen. Ook aan deze middelen moet een purgeermiddel worden toegevoegd.

De santonine kan licht vergiftigingsverschijnselen met krampen en bewusteloosheid tengevolge hebben en moet derhalve de toe te dienen hoeveelheid zorgvuldig door den dokter worden voorgeschreven. Het eerste teeken als gevolg eener te groote dosis is het geel zien, waarbij alle dingen geel schijnen.

Tegen storingen der spijsvertering en gebrek aan eetlust: Duizendguldenkruid, alsem, gentiaan.

Duizendguldenkruid (plaat 44) is een inlandsche, overal voorkomende plant met lichtrose bloesem. De gedroogde bladeren worden als thee gebruikt, die echter zeer bitter smaakt. Al naar behoefte rekent men 2—3 theelepels op een kopje.

Alsem (plaat 45) komt overal in Europa voor en bevat een aromatische bittere .stof. Bladeren en bloesem worden als thee gebruikt. In Frankrijk en Italië levert alsem in spiritus opgelost een scherpe likeur, de absinth, waarvan het regelmatig gebruik in hooge mate het organisme verwoest.

Gentiaan is een bergplant, welker wortel een aromatische bittere stof bevat. Wordt evenals alsem gebruikt.

Bij voorkomende gelegenheden zijn deze bittere stoffen zeer nuttige hulpmiddelen, doch tegen, een voortgezet gebruik moet worden gewaarschuwd, daar zij dan meer schaden dan helpen.

Pijnstillend en kalm&erend: valeriaan, kamille, pepermunt.

De valeriaanwortel (plaat 45) bevat een aetherischc olie, die hem een eigenaardigen reuk en smaak verleent. De werking op het lichaam bestaat in vermindering der zenuwopwinding, zoodat het middel zoowel kalmeerend bij nerveuse opwindingstoestanden, als ook krampstillend werkt, het laatste echter alleen op de zenuwen der ingewanden. Als thee wordt valeriaan het meest gebruikt, waartoe men ruim een theelepel op een kopje rekent. Toch wordt zij ook veel in spiritus opgelost (valeriaantinctuur) aangewend.

Als huismiddel bewijst valeriaan bij darm- en baarmoederkrampen (menstruatiestoringen) voortreffelijke diensten, vooral bij de laatsten, die na het gebruik van warme valeriaanthee beduidend verminderen. Bij slapeloosheid of onrustigen slaap met opgewonden droomen heeft een kopje koude valeriaanthee, 's avonds een uur voor het naar bed gaan gedronken, eveneens een gunstigen invloed. Het middel kan zonder nadeel zoo dikwijls en zoo lang gebruikt worden, als men wenschelijk acht.

71*

Sluiten