Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

is komkommeressence, bestaande uit twee deelen sap en een deel glycerine, een minder bekend, doch zeer werkzaam schoonheidsmiddel, uitwendig bij onreinen teint en ruwe huid.

Keukenzout. Vermoeide voeten worden (bij niet verwonde huid) met sterk zoutwater gewasschen, hetgeen zeer weldadig werkt. — Het branden der oogleden wordt zeer verzacht, indien men ze met warm, zwak zoutwater wascht. — Gorgelen met zoutwater werkt voortreffelijk bij lichte keelontsteking; ook is een dikwijls opsnuiven van lauw zoutwater een uitstekend middel bij verkoudheid. — Het na het gebruik van zware spijzen dikwijls voorkomende maagzuur verdwijnt na het drinken van water, waarin een halve theelepel keukenzout is opgelost. — Z.outwater als tandwater en zout als tandpoeder, eenmaal per week gebruikt, is gezond voor tanden en mondholte. Ook als braakmiddel heeft zout bij vergiftigingen eene snelle uitwerking, wanneer men één tot drie theelepels op V4 tot 1/3 liter water neemt. Een glas water met een theelepel keukenzout, 's morgens vroeg ingenomen, is een probaat laxeermiddel.

Zachte kaas (magere kaas). Vooral Kneipp heeft dit volksmiddel aanbevolen. Hij zegt in zijn groot Kneippboek: In iedere huishouding waar men naar spaarzaamheid streeft, kan men zachte kaas gemakkelijk bereiden, die niet alleen als voedingsmiddel, doch ook als geneesmiddel van groote waarde is. De bereiding van zachte kaas geschiedt op de volgende wijze: Men laat zoete melk, al naar gelang van het jaargetijde, een tot twee dagen staan. Deze wordt dan dik en de room ligt er bovenop. Deze room wordt er dan afgenomen en de melk in een steenen of blikken pan gedaan en op den warmen kachel gezet, tot zij geheel samengestremd is en het zoogenaamde kaaswater zich heeft afgezonderd. De dikke stijve massa wordt er nu uitgehaald en in een steenen zeef gedaan, opdat het kaaswater geheel wegloopt. Dan blijft de gereed zijnde magere kaas in de zeef achter. Wil men deze als spijs gebruiken, dan moet men haar met melk of room vermengen. De magere kaas heeft eene groote waarde als voedingsmiddel, zij verteert gemakkelijk, wordt goed verdragen en overtreft de beste melk aan voedingswaarde.

Als huismiddel gebruikt men zachte kaas voor omslagen. Schonenberger beveelt de zachte kaas aan ter verzachting van de huid. Bij te groote hardheid der huid worden de zweetklieren verstopt; de elasticiteit der huid gaat dan verloren bij de lippen, in de handpalmen, aan den anus; aan de hielen en voetzolen vormen zich huidbarsten (rhagadéen), die zeer pijnlijk zijn. Omslagen met zachte kaas zijn daarvoor ten zeerste aan te bevelen.

Sluiten