Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

het meermalen per dag wasschen van gezicht en handen, in 't bijzonder van het geheele lichaam, dorststillend. Koortslijders ondervinden zulke afwasschingen bijna zonder uitzondering als eene groote weldaad, niet alleen door het afnemen der lichaamswarmte, doch ook door vermindering van het dorstgevoel. Verstopping moet op de hiervoor aangegeven wijze worden bestreden.

Daarbij moet echter niet uit het oog worden verloren, dat de koorts zelf een heilzaam streven in zich draagt, dat men met afneming (crisis) of beeindiging (lysis) der voornaamste koortsverschijnselen aanduidt. De temperatuur kan daarbij in enkele uren 4—5° C afnemen, de pols van 170 op 70 slagen teruggaan, het getal der ademhalingen van 20 op 10 dalen. Deze achteruitgang gaat met veel zweeten gepaard, zoomede met loozing van eene donkere urine, die bij het staan een sterk bezinksel vormt. Neemt de koorts niet spoedig af, maar blijft zij stijgen en dalen, dan treedt het zweeten langzaam op en verdwijnt weder. Men spreekt in dit geval niet van crisis, doch van oplossing (lysis).

GN3

Koortsdiëet.

De „beste medicijn" voor koortslijders zijn vruchtensappen, omdat zij veel alkaliën en alkalische aarden bevatten en daardoor de alkalisireering van het bloed d. w. z. zijne zurenbindende kracht verhoogen. Behalve frisch water geeft men daarom gaarne water met vruchtensap, limonade, alcoholvrij appel- en druivensap, sinaasappelsap, sap van zure kersen, het nat van gekookt versch fruit of van stooffruit. Andere verkwikkende middelen zijn: geraspte appelen, peren en kersen, versche of gedroogde fijngeroerde pruimen, fijngeroerde versche of gedroogde boschbessen (zwarte, blauwe heidebes), fijngemaakte aardbeien en versche of ingemaakte doorgeroerde heidebessen. Bovendien nog komkommersap: men schaaft de komkommers als bij salade en perst er het sap uit. Peensap: gele of roode wortelen zuiver afwasschen, raspen, deze massa door een doek zeven, wat suiker en citroensap bijvoegen. Appelwater: stoofappelen goed afwasschen, met koud water overgieten en eenige uren laten trekken. Pruimenwater: het moes koken en doorroeren, wat maizena of bloem in water oplossen en er bijvoegen, eenig water en citroensap er bij en laten koken. Lauw of koel toedienen, is vooral goed bij verstopping. Honingwater: op y2 liter water 1 eetlepel honing, een theelepel citroensap, 2 eidooiers en wat melk of room. Flink klutsen. Eiwitwater: I eiwit, onder toevoeging van eene kleine hoeveelheid suiker en eenige druppels citroensap in '/4 liter water klutsen. Melklimonade: xl, liter kokend water op V, pond suiker en de schil

Sluiten