Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Handleiding voor de bereiding van plantenpreparaten voor huiselijk gebruik.

C3 C3

Afkooksel, afgietsel wordt verkregen, nadat de bepaalde hoeveelheid water gekookt heeft en dan aan de betr. kruiden wordt toegevoegd. Nadat het eenmaal opgeweld is, wordt het afgietsel van het vuur genomen, dan tien minuten laten trekken, afgegoten en zacht uitgeperst.

Afkoking. Terwijl aan afkooksel of afgietsel van bloesem, bladeren en planten, die licht vervliegende stoffen, aetherische oliën bevatten, de voorkeur wordt gegeven, worden harde en houtachtige plantendeelen, stengels, wortels met koud water opgezet en dan afgekookt.

Het oplossen der planten of plantendeelen kan in water, melk, wijngeest, al naardat zij oplosbaar zijn, geschieden.

Plantensappen zijn die vloeistoffen, welke de planten tot voedsel dienen en door uitpersing worden verkregen. In het voorjaar worden de nieuw uitgeschoten' bladeren van paardebloemen, duizendblad, kervel, met wat water fijn gestampt en het sap uitgeperst. Somtijds worden deze sappen ook met siroop vermengd en bewaard.

Digereeren beteekent eene vaste zelfstandigheid bij matige warmte met een vloeistof behandelen en deze af te trekken of te extraheeren, zooals de technische uitdrukking luidt.

Doorzeven of filtreeren is eene aan alle huisvrouwen bekende handeling. Men gebruikt hiervoor linnen- of viltdoeken, die men het best, met een punt, in een trechter steekt en daar de massa ingiet. Door de fijne gaatjes dringt dan alleen de zuivere extract, terwijl het overige

Sluiten