Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Brandwonden. — Verbrandingen en verschroeiingen.

Er gaat dikwijls veel tijd verloren, daar men niet weet, wat men tot de komst van een dokter moet aanvangen. Een eenvoudig middel is het volgende: men schaaft gewone huishoudzeep, maakt er met wat water een papje van, smeert dit goed dik op linnen en bedekt daarmede de brandwonden. De pijn zal spoedig daarna verminderen. Komt zij terug, dan vernieuwt men het verband. Dit eenvoudige middel is in de meeste gevallen voldoende voor eene volkomen genezing. Als het tijdig wordt toegepast, verhindert het ook de vorming van blaren. Is de verbranding dieper doorgedrongen of een groot gedeelte van het huidweefsel aangetast, dan voegt men bij de zeep wat arnicatinctuur. Een goed middel tegen brandwonden is ook aardappelmeel of, als dit niet direct bij de hand is, rauwe fijngemaakte aardappelen. Wordt het verbrande lid direct in zooveel mogelijk aardappelmeel gestoken, dan vermindert de pijn bijna oogenblikkelijk en de vorming van blaren wordt voorkomen.

Buikpijn zie koliek.

Chronische bronchitis.

Bronchitisthee (Dr. Bergmann's Herbosanum), eene door Professor Bergmann aanbevolen en door dokteren veel voorgeschreven thee, bestaande uit de volgende, gelijk verdeelde, bestanddeelen: bastaardhennep, kruiskruid, hoefblad, ijslandsch mos, zoethout, anijs, venkel, watervenkel. Een eetlepel thee wordt op een kwart liter water afgetrokken en met suiker naar believen verzoet.

Croup

(catarrhale keelontsteking is gewone croup, pseudocroup, en vliezige keelontsteking is werkelijke croup). De eenvoudige catarrhale keelontsteking, de pseudocroup, bestaat in een goedaardige catarrhale opzwelling van het strottenhoofdslijmvlies, terwijl de vliezige keelontsteking, de werkelijke croup, uit een vezelig exsudaat bestaat, die het ontstoken slijmvlies huidvormig bedekt. De werkelijke croup is eene der gevaarlijkste kinderziekten en bestaat in eene uitzweeting op dezelfde wijze, als bij diphtheritis.

Croup.

Hevige koorts, heeschheid, piepende, moeilijke ademhaling, harde, blaffende, rauwe hoest; pijn in de keel,

Darmcatarrh, darmontsteking, acuut of chronisch: diarrhee, drukking, pijn in het lijf, een algemeen onwelzijn.

Sluiten