Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Gewrichtsrheumatiek, zie rheumatiek.

Gezwellen,

ontstoken gezwellen: heete omslagen, zooals bij etterbuilen en inwendig bloedzuiveringsthee. Hoofd-zakgezwel: dagelijks stoombaden, totdat de knobbel zacht wordt, dan operatief verwijderen.

Haaruitval.

Om dit tegen te gaan en te verhelpen moet het haar goed verzorgd worden, wasschen met eene soort zeep, waarvan de zachtheid en onschadelijkheid is bewezen, 's morgens en 's avonds de hoofdhuid masseeren, deze verschuiven met de vingers, twee tot driemaal per week het hoofd wasschen met een aftreksel van kliswortel (twee tot drie eetlepels ingesneden wortels voor éénmaal wasschen). Wordt het haar na deze wasschingen te vetloos, dan is het gebruik eener goede haarolie aan te bevelen. Gewoonlijk houdt na vier tot zes weken de vorming der schubben en het uitvallen der haren op.

Handen, opengesprongen, ruwe, veelal ook etterige kloven aan handen, voeten en lippen, aan de borsttepels. De oorzaak hiervan is, dat de afscheiding van de vetklieren der huid, die de laatste glad houdt, tengevolge van huidziekten, door arbeid (waschvrouwen) vermindert of geheel ophoudt. Ook kan inspanning, vorst, kliergezwellen, syphilis het openspringen der huid veroorzaken. Glycerine, benzoë en rozenwater, in gelijke deelen vermengd, is een uitstekend middel tegen ruwe, opengesprongen armen en handen.

Opengesprongen handen genezen snel en zeker, als men ze tweemaal dagelijks, vooral na het wasschen, met honingwater, waarbij wat glycerine is gevoegd, inwrijft. Men moet in een halven liter warm water ongeveer een theelepel vol honing oplossen en doet er ongeveer 20 gr. glycerine bij. De oplossing moet goed toegekurkt bewaard worden en blijft zeer lang goed.

Hardlijvigheid, zie stoelverstopping.

Hartklopping, hartzwakte, gevoel van angst.

Onrustigheid en hartklopping zijn de verschijnselen, waardoor de lijders er' het eerst opmerkzaam worden gemaakt, dat er met het hart iets niet in orde is. Een gezond mensch gevoelt zijn hart in 't geheel niet, evenmin als zijn maag, zijn lever en zijn milt of zijne spijsvertering. Met de toename der kwaal kan de hartklopping zich van de minste aandoeningen tot de hevigste verschijnselen ontwikkelen. Iedereen heeft wel eens bij zich zelf ondervonden, dat vreugde, angst, schrik of ver-

79*

Sluiten