Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Influenza.

Algemeen gevoel van zwakte met huiveringen en daaropvolgende koorts, pijnlijk gevoel in de gewrichten, gebrek aan eetlust en slapeloosheid, keelpijn, hoesten. Eerst drinkt men goed warme thee van salie, duizendguldenkruid en venkel, van ieder 3 gr. = y2 theelepel, lindebloesem of frambozen, munt, van ieder 4 gr. = x/2 eetlepel. Nadat het zweet is uitgebroken, goed warm houden. Bedrust met eenige opwekkende geheele inwikkelingen is aan te bevelen (20° C) van anderhalf uur lang. Men drinke ook thee van duizendblad, waarbij men nog hoefblad en spitsweegbree in evenredige deelen kan toevoegen.

Ingewandswormen, zie wormverdrijvende middelen. Insectensteken

worden lastig, in tropische streken gevaarlijk. Steken van mieren, bijen, paardevliegen, vliegen, muggen, wandluizen, wespen jeuken en doen pijn, doch het werkzame, het mierenzuur, blijft zonder vergiftiging. Aas- en cadavervliegen komen niet bij levende dieren en menschen. Bloedvergiftigingen, ontstekingen, na insectensteken ontstaan, worden door het voortdurende krabben op de gpstoken plaats veroorzaakt. Geest van salmiak vernietigt bijna oogenblikkelijk het dierlijke vergift; als het niet bij de hand is, Wordt het vervangen door er vochtige aarde of compressen op te leggen.

Ischias, zie heuppijn.

Jicht.

Knagende pijnen, gewoonlijk 's nachts, meestal afwisselend in voeten en teenen, vooral in de groote teen, ook in de armen, handen, beenen. Direct een kopje priemkruid-, sleutelbloemen- en alsemthee, die verzachtend werkt. Dan ieder half uur een kopje heete citroenlimonade, jeneverbessenkuur. Bij pijn in de gewrichten omslagen met zuiveren bijenhoning. Aardbeienkuur met of zonder melk. Ook zwarte aalbessen werken goed.

Zwarte aalbessen (blad 2 eetl. gentiaan (wortel) 1 eetl.

en stengel) gamander (kruid) 2 ,,

geranium (kruid) 2 ,, eereprijs (kruid) 2 ,,

berkebladeren 2 ,, alsem (kruid) 2 ,,

Een volle eetlepel van dit mengsel op een grooten kom kokend water, acht minuten laten trekken, met citroensap en- suiker meermalen per dag een kopje ervan drinken.

Karbonkel,

een furunkel van grooten omvang en van grooter gevaar, vooral bij oude menschen. Compressen van bokshoornklaver (foenum graecum,

gentiaan (wortel) I eetl.

gamander (kruid) 2 ,,

eereprijs (kruid) 2 ,,

alsem (kruid) 2 ,,

Sluiten