Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

in weinige uren ten einde, bestaat in een half uur voortdurend inwrijven met groene zeep, uit een heet bad van een uur lang, waarin het wrijven, zonder de schurftwonden aan te raken, wordt voortgezet, en daarna een half uur lang inwrijven van het geheele lichaam met zalf van Helmerich (of oplossing van zwavelkalk, apotheek). Als nakuur kunnen nog zeepbaden worden aanbevolen.

Scrofulose,

eene zeer verbreide kinderziekte, die bij veronachtzaming tot een groot aantal slijmvlies-, klier-, beender- en longziekten leidt. De scrofulose is dikwijls s'echts de eerste schrede naar de tuberculose. Roode, tranende oogen, een dikke, natte neus, opgezette bovenlip, natte vlechten, aorvloeiing, gezwol'en halsklieren, opgezet lichaam, dunne ledematen en dikke gewrichten. De tegenwoordige tijd met zijn gebrek aan alles is voor ons de broedplaats der ziekte; ten eerste kan de noodige voeding moeilijk of in 't geheel niet worden verschaft. Huid- en lichaamsverzorging door ijverig baden, afwasschingen; frissche lucht, veel melk.

1. walnootbladeren 3 eetl. meekrapwortel 2 eetl. eikenbast 2 ,, kliskruid 2 ,, schelkruid 2 ,,

Van het mengsel een eetlepel op een gewoon kopje kokend water, tien minuten laten trekken, meermalen dagelijks een kopje vol met wat suiker en citroensap.

2. Baden. 350 C. Duur, zoolang men verkiest. Een half pond kalmoeswortel en een half pond walnotenbladeren tezamen op een liter water twintig minuten koken en in het bad toen. De genezing der scrofulose wordt door het dagelijks gebruik van één tot vijf gram phosphorzure kalk aanmerkelijk ondersteund. Ook voedingszout is aan te bevelen.

Sjanker, zie geslachtsziekten.

Slapeloosheid.

Eereprijs, duizendblad of sterke valeriaanthee met toevoeging van honing. (Zuivere bijenhoning is een der beste slaapmiddelen.) Voor het naar bed gaan een glas honingwater of suikerwater of karnemelk, zure melk (melkzuur is een goed slaapmiddel), goed gekauwde appelen. Een koud compres op het lichaam (een in vieren gevouwen handdoek, in azijnwater gedoopt en uitgewrongen, daarover een wollen doek). Voor het naar bed gaan een kort luchtbad of diep ademhalen overdag. Ook valeriaan-sinaasappeltinctuur, 25 druppels. Zeer aan te bevelen is het hoofd op een met versche hop of dennenaalden gevuld kussen te leggen. Ook een goed middel om slaap te verkrijgen zijn heete com-

Sluiten