Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Waterzucht.

Tot de werkzaamste urineafdrijvende kruidenmiddelen behooren de verschillende preparaten van den jeneverstruik (Juniperius communis). Planten en vrucht zijn zweetdrijvend, zenuwversterkend en bloedzuiverend. De bessen (vergel. jeneverbessenkuur onder theeën) beperken de bovenmatige urineafscheiding, scheiden echter des te meer urinestoffen en vaste bestanddeelen af. Voorts heeft het sap van geraspte mierikswortel met suiker eene goede uitwerking. Ook het sap van rijpe sorbebessen (Scorbus aucuparia) is aan te bevelen; insgelijks het aftreksel van berkebladeren (zie theeën). De veel geroemde citroenkuur geschiedt op de volgende wijze: het sap van twee in de lengte doorgesneden citroenen wordt in een liter water uitgeperst, daarin 150 gr. fijne suiker opgelost, ter verhooging van het aroma onder bijvoeging van de fijn gesneden gele schil der citroen. Het geheel wordt door een linnen doek gefiltreerd.

Wegtering van het strottenhoofd, meestal eerst een laat begeleidend verschijnsel bij longtuberculose Inhalaties, goede huidverzorging, dagelijks lichtbaden, overigens als bij longtuberculose.

Winterbuilen.

Heete voet- of handbaden (45 tot 550 C) met eikebast. 100 tot 200 gr. eikebast met water koud opzetten, 15 tot 20 minuten laten koken, twee liter heet water er bij doen. Duur van het bad 10 tot 20 minuten. Na het afdrogen met een versche citroenschijf inwrijven.

Witte vloed (Fluor albus).

Leukorrhoë, geen ziekte, doch slechts een kenmerk daarvan. Dikwijls is bloedarmoede, bleekzucht, of ontsteking van het slijmvlies er de oorzaak van. Al naar den aard der kwaal is het uitvloeiend vocht verschillend: bij eene catarrh der scheede is het slijmerig-wit, bij eene zulke der baarmoeder is zij bloedig gekleurd. Daarbij trekkende pijnen in het lijf, in den rug, hoofdpijn, maagaandoeningen, hartklopping, ontstemming. Het uitvloeisel veroorzaakt, als het scherp is, wonden.

Oorzaken: onvoldoende reinheid, onanie, algemeene toestanden (z. boven), geslachtelijke besmetting: druiper. In het laatste geval is de witte vloed buitengewoon hardnekkig. Luchtbaden, warme zitbaden met aftreksel van eikebast, afwisselende zitbaden, warme uitspoelingen, en als zeer werkzaam modderbaden. Eene voortreffelijke handleiding voor de behandeling biedt ook het hoofdstuk Vrouwenziekten, zie bladz. 759—837.

Sluiten