Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Wonden.

Beet-, brand-, snij-, schot- en steekwonden moeten bij hunne behandeling met de vingers in het geheel niet worden aangeraakt. Zuiver gehouden wonden genezen onder een droog wondwattenverband. Lichtrood bloed spuit in een straal uit de verwonde slagader, die door geneeskundige hulp gesloten (afgebonden) moet worden, wanneer door hooger liggen van het bloedende lid de bloeding niet ophoudt.

Wonden door schrijfpennen, welke door de niet geheel zuivere inkt en eventl. roestvlekken niet ongevaarlijk zijn, moet men direct onder krachtigen vingerdruk uitzuigen. \ oorzichtigheidshalve moet men ze ook nog uitwasschen en er vochtige omslagen omdoen, die men naar behoefte kan ververschen.

Wormlijden

der kinderen wordt veroorzaakt door twee soorten wormen, de spoelwormen de made. De op een regenworm gelijkende spoelworm wordt door fruit- en grofbrooddiëet verdreven, met behulp van meerdere lavementen; ook het gebruik van rauwe wortelen is dikwijls voldoende. De made, een kleine, draadvormige worm, die steeds in massa's in den dikken- en endeldarm leeft, veroorzaakt gewoonlijk jeuken in den endeldarm en wordt door koude lavementen met aftreksel van knoflook verdreven.

Zeeziekte.

Tegen deze door vele reizigers gevreesde ziekte geef ik den raad een of ander voorwerp van het schip gedurende de geheele vaart vast aan te zien. Velen, die dezen raad hebben opgevolgd, zijn van zeeziekte verschoond gebleven. Tegen de misselijkheid beveel ik aan 15 Hoffmannsdruppels en 15 valeriaandruppels tezamen met een stuk suiker te nemen.

Zenuwkoorts, zie typhus.

Zenuwziekten: a) bij opwindings- en kramptoestanden en pijn ter kalmeering: bernagie (kruid) 2 eetl. karwei (vrucht) . i^eetl.

populier (knoppen) 2 ,, angelica (wortel) iyo

hop (vruchtknopjes) 2 ,, valeriaan (wortel) 1% ,,

kamille (bloesem) 3 ,, esschekruid (wortel) 1% ,,

Van het mengsel een eetlepel op een gewoon kopje kokend water zes tot acht minuten laten trekken, met suiker en citroensap meerdere malen per dag een kopje drinken.

Sluiten