Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

b) bij verslappings- of zwaktetoestanden en afmatting ter opwekking:

mirte (bladeren) iy2eetl. basilicum (kruid) l%eetl.

sleutelbloem (bladeren) i % ,, sleutelbloem (wortel) i %

rozemarijn (bladeren) 2 ,, kruidnagel (wortel) 1 y2 ,,

hartkruid I % ,, valeriaan (wortel) 1 % ,>

Van dit mengsel een eetlepel op een gewoon kopje kokend water, zes tot acht minuten laten trekken (de wortels vooraf koud aftrekken), meermalen per dag een kopje drinken.

Zomersproeten, kleine huidvlekjes, zoo groot als de knop van een speld tot een kleine erwt, die niet door de inwerking der zonnestralen op de verhitte huid ontstaan, doch in het algemeen met de teint samenhangen, derhalve in 't bijzonder bij blonde en roodharige personen. Op lateren leeftijd verdwijnen zij vanzelf, gedeeltelijk door de toenemende verdikking en ondoorzichtigheid der huid, en ook door verminderde vatbaarheid. Ter verdrijving neemt men stoomdouches met daaropvolgende afwrijving met zand, ook inwrijven met zachte zeep. Meestal hebben echter de zomersproeten hun oorsprong in de diepere huidlagen en zijn aan de behandeling onttrokken.

Zonnebrand (ontsteking der huid), komt dikwijls in luchtbaden voor, en wel bij nieuwelingen, wier huid nog zeer weekelijk is. Deze personen mogen zich niet al te lang aan de zonnestralen blootstellen, maar moeten zich dikwijls (alle vijf & tien minuten) omdraaien en ook heen en weer wandelen. Ter verzachting van het lastige jeuken en om de ontsteking te verzachten, is het goed eenige druppels citroensap op de ontstoken plaats te wrijven, nadat men deze met wat lauw water iets vochtig heeft gemaakt.

Zonnesteek, zie hitteslag.

Zuigelingen, zie volheid en vrijzijn der zuigelingen.

Zwaktetoestanden.

Ieder half uur twee slokken alsemthee of alsemtinctuur (dagelijks zes eetlepels), of rozemarijn- of alsemwijn, dagelijks twee glaasjes.

Zui/ab-tptnpstemHpn 7.ie onmacht en neurasthenie zenuwziekten.

Sluiten