Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Een behandeling vereischt de afwijking niet. Vagus-verlammende middelen (atropine) zouden verandering kunnen geven.

Wenkebach x) merkt op, dat hij de sterkste vormen van deze arythmie bij suffe, slaperige kinderen heeft gezien en dat hij soms duizelingen aan een sterke verlangzaming tijdens de expiratie meende te moeten toeschrijven. Hij zegt over de behandeling:

„Die einzige Gefahr bei diesen Patienten liegt darin, dasz der Arzt den Zustand verkannt, den langsamen Puls und die Unregelmazigkeiten fiir Zeichen einer Herzkrankheit oder eines debilen Herzens halt und Ruhe verordnet, eventuell sogar Bettruhe und dadurch geradezu Neurasthenie ziichtet. Es ist klar, dasz geistige und körperliche Betatigung, die den Puls beschleunigen und zu gleicher Zeit regelmiiszig machen, hier die angezeigten und vollkommen zweckmassigen Mittel sind."

EXTRA SYSTOLEN.

Wanneer een andere plek van de hartspier dan de sinusknoop plotseling geprikkeld wordt op een oogenblik, dat de hartspier weer voldoende uitgerust is na de vorige contractie, dat hij prikkelbaar is, dan ontstaat een extrasystole of praemature contractie. Meestal is deze samentrekking zwak, zoodat men aan de pols slechts merkt, dat er een slag uitvalt.

Bij auscultatie van het hart merkt men, dat er na een reeks normale hartslagen een contractie komt, die te vroeg is.

Meestal volgt op deze praemature contractie een pauze, die zoolang is, dat de volgende hartslag op het oogenblik komt, waarop hij zou zijn gekomen zonder de extrasystole. Dit is de compensatoire pauze. (Zie schema).

Dit komt voor bij de ventriculaire extrasystole, omdat het atrium geheel ongestoord voortklopt.

Wanneer er een plek van het atrium wordt geprikkeld is de pauze niet volledig compensatoir, doordat het rythme door de sinusknoop beheerscht, verstoord wordt door de voortgeleiding

') Die unregelmaszige Herztatigkeit p. 189.

Sluiten