Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ken op kinkhoest (toux coqueluchoïde). Bij deze hoestaanvallen ontbreekt evenwel de reprise, hoesten de kinderen geen taai sputum op en ontbreekt meestal ook het braken. Bovendien is er soms benauwdheid die voortdurend kan blijven bestaan, maar ook in aanvallen, die op asthma gelijken, telkens kan verergeren.

Door de algemeene intoxicatie is het kind hangerig en moe, heeft het minder eetlust, en is vaak de temperatuur verhoogd. Soms bestaan er heftiger verschijnselen van algemeen ziek-zijn, zooals vrij hooge temperatuur, die weken lang aanhoudt. (Zie fig. 110) Hierbij komen nu eenige der verschijnselen, diè bewijzen, dat er een vergrooting der mediastinale lymphklieren bestaat, en die boven reeds beschreven zijn.

Het schijnt, dat de bronchiaalkliertuberculose de vatbaarheid

ÏXila gril JÜlï ■

21 IA 2? 30 3 6 9 _12 J5 «

Temp.

a i H~!rh

mmm

36] 1 £ „

Fig. 110. Bronchiaalkliertuberculose.

voor tal van infecties van het respiratie-apparaat verhoogt. Men moet daarom bij kinderen met telkens terugkeerende bronchitis, of aanvallen van koorts met locale bronchitis of infiltraatjes steeds aan de mogelijkheid van een mediastinaalkliertuberculose denken.

DIAGNOSE.

In die gevallen, waarin men de diagnose van een compressie van organen in het mediastinum heeft kunnen stellen, moet men door radiologisch (zie fig. 111) en ander physisch onderzoek uitmaken of er een lymphkliervergrooting dan wel een chronische mediastinitis bestaat. Ook moet nog aan de mogelijkheid gedacht worden van een andere oorzaak voor een lymphklierzwelling, zooals bij maligne granuloom of bij leukaemie of een nieuwvor-

Sluiten