Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

THERAPIE.

De behandeling van de ziekte van Barlow is een der allerdankbaarste gebeurtenissen uit de practijk van een medicus. Een soms vrij ernstig ziek kind wordt plotseling door een verandering van de voeding alleen, geheel en blijvend genezen. De duur van het herstel is in een vergevorderd stadium eenige weken, hoogstens een maand, maar kan bij dagen geteld worden, als de ziekte in den aanvang behandeld kan worden.

Hoofdzaak van de voeding is het geven van sinaasappelsap (of citroensap, versch frambozen- bessen- of kersensap) en daarbij aardappelen en groenten, of slechts een aftreksel hiervan, want ook gekookt behouden deze voedingsstoffen hun genezende werking. Men zal zoo mogelijk ook rauwe melk geven, maar dit is niet essentiëel, zoodat men zich niet zal laten verleiden om deze voor te schrijven, als men niet zeker is, dat modelstalmelk kan worden verschaft. Vleesch en eieren hebben geen genezende werking op de scorbuut, maar kunnen bij oudere kinderen bijdragen tot de genezing van de anaemie.

Een belangrijk gevolg van de antiscorbutica, die meestal door de kinderen, die overigens slechte eetlust plegen te hebben, goed worden genomen, is ook verbetering van de eetlust en vrij snelle stijging van de gewichtslijn. Een bestrijding der neiging tot bloedingen is overbodig, omdat dit verschijnsel het allereerste is, dat voor de therapie wijkt. Ook alle medicamenten zijn minstens overbodig.

Sluiten