Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ZIEKTEN VAN DE SPIEREN.

Wederom zal in dit hoofdstuk slechts een deel der spierziekten worden beschreven. Er wordt een keuze gedaan waarbij alle chirurgische ziekten uitvallen. Bijna alle overige aandoeningen zijn zeldzaamheden, zoodat een zeer kort overzicht voldoende moet worden geacht.

Achtereenvolgens komen aan de beurt:

1. Myositis a. acuta.

b. chronica of ossificans of fibrosa.

2. Myotonia congenita.

3. Myopathieën.

4. Familiaire paramyotonie.

MYOSITIS ACUTA.

POLYMYOSITIS.

Van deze ziekte, waarvan de oorzaak onbekend is, zijn slechts heel enkele gevallen bij kinderen beschreven 1).

SYMPTOMEN.

De ziekte begint acuut met zwelling en roodheid van de huid en pijnlijkheid van de onderliggende spieren. ISla eenigen tijd verdwijnt de zwelling van de huid, en blijven de spieren hard en geïnfiltreerd. Telkens blijven nieuwe exacerbaties optreden. Tenslotte worden de spieren zeer atrophisch en blijft de huid verdikt. Soms sterft het kind aan een intercurrente ziekte, in andere gevallen geneest het na maanden ziek te zijn geweest.

In de zieke spieren vindt men atrophie en degeneratie. Tusschen .de spiervezelen zijn lymphocytenhaardjes om de vaten gevonden. De vaatwanden zijn overal verdikt.

THERAPIE.

De behandeling bestaat in bedrust en voorschrijven van aspirine of andere pijnstillende middelen. Warme baden en inpakkingen kunnen daarbij van nut zijn.

') Batten, Proc. Eoyal Soc. of Medicine 1912 p. 103.

Sluiten