Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

II. DE ZIEKTEBEELDEN.

CEREBRALE KINDERVERLAMMING.

encéphalopathies infantiles.

Naast de ziekte van Heine-Medin, die, omdat zij voornamelijk verschijnselen geeft van slappe verlamming der spieren, die geïnnerveerd worden uit de voorste hoornen van het ruggemerg en die spinale kinderverlamming heet, bestaat een ziektebeeld, dat cerebrale kinderverlamming genoemd kan worden, omdat daarbij verlammingen van cerebralen oorsprong de voormaamste verschijnselen zijn. Evenwel is dit ziektebeeld veel minder homogeen, dan dat van de ziekte van Heine-Medin en is er geen sprake van dat er steeds eenzelfde oorzaak bestaat. De meest verschillende ziekten en afwijkingen van de hersenen kunnen tot het optreden van deze cerebrale kinderverlamming leiden. Nu eens zijn het traumata, die een bloeding geven, dan weer ontstekingen van acuten of chronischen aard of andere hersenprocessen, die aan de ziekte ten grondslag liggen. Zeer zelden is ook, dat bij deze cerebrale kinderverlammingen geen andere symptomen voorkomen dan paralysen. Deze andere symptomen zijn van de meest verschillende aard. Het kunnen haardverschijnselen zijn door een laesie van een andere plek van de hersenen of ook symptomen als idiotie, epileptiforme aanvallen en choreatisch-athetotische bewegingen enz.

Met eenige goede wil is het mogelijk enkele typische ziektebeelden afzonderlijk te beschrijven, al komen overgangen en combinaties ook veelvuldig voor. Ze zijn het eindresultaat van tal van verschillende anatomische afwijkingen en pathologische processen.

AETIOLOGIE.

De meest voorkomende oorzaken van deze cerebrale kinderverlamming zijn bloedingen, ernbolie en tlirombose en encephalitis en een luetische meningo-encephalitis. Een tumor en absces geeft ziektebeelden, die veel op die van de cerebrale kinderverlamming kunnen gelijken, maar die toch hier niet bij behooren, omdat ze steeds progressief zijn (zie diagnose).

Sluiten