Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

THERAPIE.

De behandeling heeft op de ziekte weinig invloed. Men kan wat urotropine voorschrijven.

HERSENABSCES.

De oorzaak van een hersenabsces bij kinderen is meestal een oorettering. Maar als uitzondering heeft men het ook gezien bij neusaandoeningen, bij geïnfecteerde wonden van de schedel, na sepsis of door een trauma capitis.

SYMPTOMEN.

De verschijnselen zijn allereerst die van een vrij acuut begonnen hersendrukverhooging: braken, hoofdpijn, langzame pols en soms stuwingspapil. Gedurende eenigen tijd kan de temperatuur daarbij normaal zijn, tenzij er een locale meningitis bestaat. Vrij plotseling verergeren dan meestal de verschijnselen, wordt het kind bewusteloos, krijgt een abnormale ademhaling of convulsies.

De haardverschijnselen kunnen aanvankelijk ontbreken of onduidelijk zijn en in sommige gevallen beginnen ze ook vrij plotseling. Ze zijn natuurlijk afhankelijk van de plaats waar het absces is gelocalizeerd. De gewone plaatsen vooreen otogeen absces zijn de hemispheer van het cerebellum en de temp er aalkwab. In het laatste geval is er weldra druk op de motorische schors te verwachten, waardoor epileptiforme insulten, verhoogde peesreflexen, Babinski's reflex en verdwenen huidreflexen kunnen optreden. Hij het cerebellair absces heeft men kans op allerlei cerebellaire verschijnselen, zooals duizeligheid, nystagmus naar de kant van het absces, verlaagde reflexen aan deze zijde, en ataxie (zie deze).

Bij sepsis bestaan vaak multiple abscessen.

DIAGNOSE.

Een hersenabsces kan verward worden met een meningitis. Deze geeft evenwel typische meningeaalverschijnselen, zooals nekstijfheid, het verschijnsel van Kernig, en begint met hooge koorts, terwijl men bij lumbaalpunctie te veel cellen of zelfs microörganismen vindt. Men bedenke evenwel, dat ook bij een absces vaak een locale meningitis voorkomt. Duidelijke haardsymptomen pleiten meer voor een absces, evenals ook een subnormale temperatuur, langzame pols en neuritis optica.

Een chronisch verloopend absces kan men met een tumor cerebri verwarren. Maar daarbij ontstaan de ziekteverschijnselen veel geleidelijker, terwijl er geen enkele oorzaak voor te vinden is.

Sluiten