Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

SPINA BIFIDA.

SYMPTOMEN.

Bij kinderen met een spina bifida ziet men soms verschijnselen, die het gevolg zijn van een ontwikkelingsstoring van het onderste deel van het ruggemerg.

Er bestaat in den regel een verlies der reflexen aan achillespees en patel. De onderbeenen zijn paretisch en slap. Er is eenige spieratrophie, en de spieren reageeren niet op de electrische stroom. Bovendien is er een sensibiliteitsstoring en bestaat er meestal een storing der sphincteren: De huid is dun en vertoont vaak trophische storingen.

Diagnose. Indien er geen uitwendige tumor is, is de herkenning van de oorzaak der paralyse niet gemakkelijk. Men moet dan een Röntgenfoto van de wervelkolom laten maken, waarop de afwijking, bekend als spina bifida occulta, te zien is.

De therapie is slechts symptomatisch.

MYELITIS.

De oorzaak van deze ziekte is een infectie of intoxicatie. Ze treedt meestal op na een acute infectieziekte: scarlatina, kinkhoest, sepsis, angina, diphtherie, varicellen, tuberculose of svphilis. Soms schijnt een intoxicatie de oorzaak te zijn.

Men is gewoon te onderscheiden :

a. myelitis transversa

b. „ diffusa

c. „ disseminata.

Tegenwoordig is men geneigd om ook tal van lichte ziektebeelden, waarbij symptomen van een ruggemergsaandoening voorkomen, tot de myelitis te rekenen.

1. MYELITIS TRANSVERSA.

In de eerste dagen heeft het kind koorts en is hangerig en vervelend. Pijn in de lendenen, paraesthesieën of spierslapte in de beenen, soms heftige neuralgiforme pijnen gaan meestal aan het optreden der typische symptomen vooraf, omdat de gewone localisatie de lumbaalaanzwelling is. Soms komt er een neuritis optica bij een myelitis voor.

Deze zijn allereerst meestal een paraplegia inferior, die na een week ongeveer compleet is. Het is een slappe verlamming met verdwenen peesreflexen. Soms zijn de huidreflexen verhoogd en

Sluiten