Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

vaak het symptoom van Romberg. Terwijl een crise gastrique en verschietende pijnen nogal eens zijn gezien, zijn subjectieve en objectieve sensibiliteitsstoringen overigens vrij zeldzaam. Toch heeft men ook' bij kinderen de typische anaesthesieën met vertraagde geleiding gezien.

THERAPIE.

Er zijn gevallen van tabes bij kinderen beschreven, die door een specifiek antiluetische behandeling veel zijn verbeterd. Dit is een reden om bij alle kinderon met tabes een proef hiermee te doen.

JUVENIELE PARALYSE.

Deze vorm van syphilis komt meer voor bij kinderen dan de tabes. Ze begint meestal met psychische storingen: het kind wordt vergeetachtig, en hetgeen hij het laatst geleerd heeft, raakt hij kwijt. Ook is hij onoplettend en suf. De spraak wordt gestoord, en er treedt een tremor in de lip op. De gang wordt onvast en spastisch. De onderste extremiteiten worden paretisch en de reflexen zijn verhoogd, er is een reflex van Babinski. De pupil reageert niet op licht, wel bij convergentie, (Argyll-Robertson). Af en toe treden epileptiforme aanvallen op, die de toestand verergeren, en waarna een .hemiplegie kan overblijven, die in enkele dagen teruggaat. Ook de dementie neemt toe. Aanvankelijk lijdt de algemeene toestand niet, maar weldra wordt het kind ook mager en slap en blijft in bed. In de laatste tijd is het volkomen incontinent.

Bij lumbaalpunctie vindt men een tymphocytose. De reactie van Wassermann is positief met lumbaalvocht en bloed.

De ziekte duurt eenige jaren.

De therapie is machteloos.

SYPHILIS VAN HET RUGGEMERG.

Behalve de tabes en de paralyse kan de sj'philis tal van afwijkingen veroorzaken. Er kan een gumma ontstaan, dat verschijnselen van een tumor geeft. Er kan een meningitis voorkomen, die bij de ziekten der hersenvliezen is beschreven.

In andere gevallen kan een spastische paraplegie op syphilis berusten. Men bemerkt dit daaraan dat er een typisch syphilitisch verschijnsel zooals het symptoom van Argyll-Robertson aanwezig is of dat er pupilongelijkheid of lymphocytose van het lumbaalvocht bestaat. Een positieve reactie van Wassermann

Sluiten