Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

voorste been der capsula interna maken een deel uit van den haard. Als gevolg daarvan is de frontopontine bundel in zijn geheel verdwenen (fig. 336).

Maar daarbij blijft het niet. Ook de knie en het voorste deel van het achterste been der capsula interna worden door den haard getroffen. ( Eerst in meer distale sneden trekt

de haard zich uit de diepte naar de oppervlakte terug, zoodat in fig. 335 C de globus pallidus van den nucleus lentiformis weder vrij komt. Tevens ziet men dan, dat de achterste parietale windingen een kleinen intacten vezelbundel door de capsula interna heen naar den hersensteel zenden.

Deze bundel behoort niet meer tot den pyramide-bundel, die in de capsula interna doorsneden is en als gevolg ervan verdwijnt.

Ten slotte heeft het pathologisch proces de slaapkwab vol-

Fig.-335.

Demonstratie der atrophie van den temporo-pontinen, van den fronto-pontinen en van den pyramide-bundel bij een zeer grooten hersenhaard (vergelijk fig. 336).

A. Makroskopische uitbreiding van den haard in de linker

hemisphaer.

B. Snede door het frontale einde van het striatum, ten bewijze,

dat de haard het voorste been der capsula interna (frontopontine bundel), alsmede de slaapkwab geheel vernielt.

C. Snede door het midden van den thalamus. Ofschoon de haard

ook de pyramide-bundel in de capsula interna vernietigt, ziet men uit de wandkwab, een bundel intacte vezels naar de capsula interna gaan.

Sluiten