Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

men van kleincystische degeneratie der ovaria), en men heeft dezen toestand beschouwd als de oorzaak van het veranderde menstruatie-type. Waarschijnlijk berust deze afwijking weer op een stoornis in de corpus luteumwerking, waardoor de remmende invloed, die het gele lichaam op de eirijping uitoefent, veranderd is. Geheel duidelijk is alles bij de polymenorrhoe nog niet, al kan men met zekerheid zeggen, dat stoornissen in den ovarieelen cyclus er de oorzaak van moeten zijn.

Met de metrorrhagieen, de onregelmatige uterusbloedingen, die optreden in verband met een zwangerschap (abortus, placentair-polyp, subinvolutio uteri, gebarsten buitenbaarmoederhjke zwangerschap), of met die, welke veroorzaakt worden door een erosio portionis of cervixpolyp of door ontstekingen (endometritis), kwaadaardige gezwellen (carcinoom, sarcoom, chorionepithelioom), of door veranderingen in het bloedvaatstelsel kunnen wij ons hier evenmin bezighouden.

Er zijn echter een aantal meisjes en vrouwen, vooral kort na de menarche of Icort voor de menopauze, bij wie onregelmatige uterusbloedingen optreden, die direct afhankelijk zijn van stoornissen in de hormonale functie der eierstokken. Dit zijn de gevallen van metropathia haemorrhagica. Hierbij rijpt in den eierstok wel een follikel, maar deze follikel barst niet, de ovulatie blijft uit (persisteer ende follikel). Vaak gaat in zulk een follikel de eicel te gronde, terwijl jde follikel verder groeit door ophooping van het door de granulosa-cellen afgescheiden follikelvocht (follikelcyste). In zulke gevallen ontbreekt dus de vorming van een corpus luteum. Op het baar moeder slijmvlies werkt nu waarschijnlijk alleen het door den follikel afgescheiden proliferatiehormoon (menformon). Hierdoor neemt het slijmvlies in dikte toe, evenals de spierwand van de baarmoeder. De klieren worden onregelmatig van vorm en cysteus verwijd. Door den sterken groei van het slijmvlies in een baarmoeder, waarvan de holte niet verwijd is, oefenen de slijmvlieslagen een mechanischen druk

Sluiten