Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

morbus Basedowi verlies van wenkbrauwharen voor.

b. Furunkels en Hordeola kunnen natuurlijk een uiting zijn van diabetes; vaker houden zij verband met een latente scrophulose.

III. Conjunctiva

a. Bij morbus Basedowi kan de traansecretie verminderd, maar ook vermeerderd zijn. Ook sensibiliteit-stoornissen komen voor.

b. Men kent één bij ons vrij zeldzame ziekte der conjunctiva, die herhaaldelijk met interne secretie in verband is gebracht, n.1. voorjaarscatarrh of conjunctivitis vernalis (niet te verwarren met hooikoorts) een in den zomer bij jonge menschen optredende ziekte, die zich jaren achtereen herhaalt. Het ziektebeeld is typisch; een dik-slijmige afscheiding vooral op de bovenste conjunctiva tarsi met daaronder harde plaveiselachtige korrels. Aan den limbus corneae in een deel der gevallen kleine knobbeltjes, die wat op phlyctaenen gelijken. De ziekte treft meestal menschen onder de 30 jaar. Als oorzaken worden door verschillende onderzoekers op den voorgrond gebracht: infectie, vagus-hypertonie, allergische reacties en endocrine stoornissen. Als algemeene verschijnselen vindt men eosinophilie en volgens sommigen hypocalcaemie. Ook vermeldt men hypofunctie van de bijnier. Therapeutisch heeft men behalve van plaatselijke behandeling succes gezien van kalk, inwendig of intraveneus, van adrenaline (subcutaan) of van parathormoon.

Het verband met endocrine stoornissen is intusschen nog ver van zeker.

IV. De Cornea

a. Bij morbus Basedowi kent men sensibilitcits-stoornissen. Bij sterken exophthalmus kan de cornea zeer snel ten ondergaan; een ziektebeeld dat gelijkt op keratitis

neuroparalitica.

Zeker zijn hier mechanische momenten in het spel. Er zijn echter gevallen beschreven waar het ook zonder deze

Sluiten