Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

om iets te bereiken was 1000 E. intraveneus, dat is dus 100 maal meer. Herhaaldelijk werd echter ook geconstateerd dat als een kleine doses al resultaat had gegeven, met een veel grootere niet méér bereikt werd. De doseering is hier wel principieel verschillend van die van andere geneesmiddelen. Als regel geef ik 3 x per week 200 tot 500 E. subcutaan of liever intraveneus. De successen dezer behandeling worden door sommigen ontkend, door anderen bevestigd.

De retinitis pigmentosa is zeker niet het gevolg van het ontbreken van menformen in het bloed. Bij gecastreerde vrouwen is er van het optreden van deze ziekte niets bekend. Het lijkt waarschijnlijk dat het menformon hier evenals bij de ziekte van Bürger een gunstige werking op de vernauwde vaten uitoefent.

XI. Aan de Chorioidea kent men geen ziekteprocessen die direct met interne secretiestoornissen samenhangen. Enkele schrijvers vermoeden samenhang tusschen zeldzame vormen van „chorioiditis" en afwijkingen in de hypophyse. Ik vermoed, dat dit ziektebeelden zijn, die verwant zijn aan retinitis pigmentosa.

XII. De Oogzenuw

a. Hier kent men neuritis retrobulbaris of toxische amMyopie bij diabetes. Deze schijnt verband te houden met de acidose en luistert goed naar antidiabetisehe therapie.

b. Bij morbus Basedowi kent men eveneens een toxische amblyopie. Deze kan ook ontstaan door overmatig gebruik van thyreoid praeparaten.

c. Zeer belangrijk zijn de opticus atrophieën bij aandoeningen van de hypophyse. Zij worden veroorzaakt door druk op het chiasma. Men vindt als hoofdverschijnsel een bitemporale hemianopsie. Op den duur kan deze op volledige blindheid uitloopen. Bij een beginnend proces kan het allereerste begin een quadranthemianopsie alleen voor kleur zijn en dan meest van de boven quadranten.

Van belang is dat de andere verschijnselen van hypo-

Sluiten