Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

zout op. De betrekkelijke hoeveelheden dezer afzonderlijke bestanddeelen blijken ongeveer uit de volgende analysen:

Joiin (1) vond in kalfshersenen:

Water 75 — 80.

Eiwitstof 10.

Vet, wijngeest-extract, phos-

phor, zwavel en zouten. . 15 — 10.

100.

Volgens Vauquelin bevatten de hersenen van den inensch:

Water 80,00.

Eiwitstof 7,00.

Vet 5,25.

Phosphor 1,50.

Vleesch-extra ct 1,12.

Zuren, zouten, zwavel .... 5,15.

100,00.

Denis (2) vond in de hersenen

van een menseh van 20 jaren, bij een van 78 jaren:

Water 78,00 76,00.

Eiwit 7,50 7,80.

Vet (phosphorhoudend) 12,40 15,50.

Osmazoom en zouten. 1,40 2,50.

Verlies 0,90 0,40.

100,00 "" 100,00.

De eiwitstof der hersenen schijnt van de eiwitstof van het bloed

niet wezenlijk te verschillen. Van de vetten maakt cholestearine het grootste gedeelte uit. De rest der vette stof ontleedde Couerbe (3) in vier verschillende zelfstandigheden, en wel:

1. Cerebrot. Het wordt uit de alcohol-oplossing bij de verkoeling, in verbinding met cholestearine, als een wit poeder nedergeslagen. Het nederslag wordt met aether uitgetrokken, die de

(1) Chem. Unters. mineralvegetab. und animal. Subst1813, 8, S. 24G.

(2) Rechercli. sur le sang, p. 30.

(3) Du cerveau, considéré sous le point de vue clumii/ue elplysiologique, Paris, 1834, 8.

Sluiten