Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

er zich koolzuur en stikslof in gelijke verhoudingen, en er blijft alloxan over. Het alloxan ontstaat door de ontleding van het uril, de gassen door de ontleding der pisstof.

1 atoom uril N4 C8 04

neemt uit salpeterzuur op

-f- 4 atomen water . . . Hg 04

— 1 atoom alloxan . . . N4 Cs Hs Oio.

Het alloxan is een wit kristalachtig poeder; met water gekristalliseerd vormt het groote, glinsterende, doorschijnende kristallen van den vorm van zwaarspaat, die in de lucht verweeren. Het alloxan is in water gemakkelijk oplosbaar, smaakt onaangenaam zuurachtig zout, reageert zuur, en wordt in de hitte ontleed; met Joodsuperoxyde geeft het pisstof en koolzuur loodoxyde.

1 atoom alloxan . . N4 C8 h8 o10 -j- 4 atomen zuurstof 04

n4 c8 h8 Gu-

Wordt veranderd in.

1 atoom pisstof. . . N4 C2 II8 O2

6 atomen koolzuur . C6 012

N4 C8 H8 O14.

2. Alloxanzuur (Brugnatelli's erythrisch zuur), N4 Ca II4 08. Gekristalliseerd neemt het nog 1 atoom water op. Het vormt zich bij de vereeniging van alloxan met alkaliën. Boor bijvoeging van barytwater bij de oplossing van alloxan wordt er alloxanzure z.\vaaraard c nedergeslagen, die door zwavelzuur ontleed wordt. 1) Het alloxanzuur is eene straalvormig kristalachtige, zeer ligt oplosbare, zure massa, lost zink onder ontwikkeling van waterstof op, en wordt door zwavelwaterstof niet veranderd.

5. Mesoxalzuur C3 04 -f- 1 atoom water. Wanneer de oplossing van alloxanzure zwaaraarde tot het kookpunt verhit wordt,

1) Ook schijnt liet, volgens Gregort, uit alloxantine gevormd te-worden, wanneer liare oplossing gedurende eenen langen tijd aan de lucht wordt blootgesteld. Verg. Berzeuds, Jahresbericht, XXV, OOG.

Vert.

Sluiten