is toegevoegd aan uw favorieten.

Goed en kwaad

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

— Vinden jelui het nu zelf niet beter, vraagt Frans gemoedelijk, — om te pingpongen dan elkaar zoo uit te maken? Ik weet hoe dat gaat met die discussies; je bent het niet met elkaar eens, je praat niet om het met elkaar eens te wórden, want elk verstandig mensch weet nu eenmaal, dat dit nooit uit wederzijdsch praten resulteert; dus waarom doen jelui het? Om je wijsheden te luchten, en, vanzelf, als je niets verwaands meer over jezelven te beweren hebt, word je persoonlijk, en het einde is, dat je gaat vechten hier temidden van mijn meubilair, dat, niet berekend op zulke hevigheden, bezwijkt. Jullie gesprekken over kunst ontaarden in ware catastrophen. Maar ik waarschuw jelui voor de laatste maal; ik wil je niet meer hier ontvangen, tenzij jelui ieder een eigen reserve-stoel meebrengt. Ik heb ook opgemerkt, dat jelui bij je thuis, ondanks je toorn, veel voorzichtiger met alles omgaat. Ik moet de schade maar lijden. Word driftig, goed, gooi iets stuk, goed, maar neem geen dure voorwerpen, neem een kopje, een schoteltje of iets dergelijks, maar laat het daarbij blijven; in een heel ernstig geval zou je een bloempot kunnen nemen, doch zoolang je erbuiten kunt, spaar me die uitgaven. Onlangs, met haar verjaardag, wilde ik mijn vrouw een nieuw theepotje geven, — ik had aardige zien staan, — maar ik heb me bedacht. Als de lui hier zijn en de naam Van Gogh bijvoorbeeld wordt genoemd, dan grijpt er een juist die nieuwe theepot om te verbrijzelen. Gaat het zoo niet? Jelui kiest altijd iets, wat ik graag behouden had. Als het weer voorkomt, vraag je me eerst wat ik missen wil; dus daar reken ik voortaan op.

— Ik word nooit zoo onstuimig, zegt Karei, — heb ik ooit iets bij je gebroken?

— Jij. je zou jezelven beschadigen, lacht Frans, — een winkelhaak in je jasje, de vouw zou uit je broek gaan, of je scheiding in de war.

Hij kan maar niet velen, dat ik zoo netjes gekleed ben, gekt Karei, — geloof me, Marie, jij moest dit jaar zijn haren nog eens kammen; hij lijkt meer op een bezem dan een menschelijk wezen.