Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

van Stockum.

Nier trauma.

Drie patienten met niertrauma worden voorgesteld.

Een hunner viel van een trap en kwam met zijn rug terecht op de leuning. Dadelijk na den val kreeg hij hevige pijn in de zijde en sterke urinedrang. In de dadelijk daarop geloosde urine was veel bloed. Patiënt was in de linkerzijde en linker buikhelft zeer pijnlijk bij druk. De spieren waren daar sterk gespannen.

De volgende dagen was er nog maar weinig bloed in de urine. In de linker lumbaalstreek is een duidelijk zichtbare sterke welving aanwezig, die bij palpatie als een harde tumor aanvoelt, 't Diaphragma is aan de linkerzijde omhoog gedrongen tot de spina seapulae ; in de linker middelste axillair lijn begint de percussie-dofheid aan de 5de rib. Door de percussie was niet aan te toonen, dat 't colon descendens naar de mediaanlijn was gedrongen. De eerste dagen na den val had de man lichte temperatuursverhooging tot 38.5 °.

De differentiaal diagnose met miltruptuur is te stellen (behalve door 't bloed in de urine) door de stijging van 't diaphragma en de vorming van een tumor in de lumbaalstreek. Dit ontbreekt toch bij miltruptuur, omdat daarbij 't bloed in de buikholte wordt uitgestort. Alleen bij aanwezigheid van adhaesies is 't mogelijk, dat ook bij miltruptuur 't diaphragma omhoog gaat. Treedt nierruptuur op door groot geweld, dan kan 't bloed eveneens in de buikholte vloeien en dan vormt zich dus geen tumor in de lumbaalstreek.

De tweede patiënt viel achterover tegen een trottoirrand. In zijn urine was bloed. Hij was licht anaemisch bij zijn komst alhier; braakte niet. De temperatuur was normaal, zijn pols frequentie 116. De lumbaalspieren waren sterk gespannen, er was zeer duidelijk een retroperitoneale tumor, 't Colon was sterk

Sluiten