is toegevoegd aan je favorieten.

Leerboek der plantkunde voor Nederlandsch-Indië

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Crinum Asiaticum, de bekende, als sierplant in onze tuinen dikwijls gekweekte „groote lelie", die op Plaat II, Fig. i afgebeeld en op bl. 37 besproken is. Behalve Crinum Asiaticum komen in Indië nog enkele andere Crinum-soorten voor.

De Tuberoos (Polianthes *tuberosa) afgebeeld in Fig. 3 van Plaat II en besproken op bl. 41.

Eucharis Amazonica als sierplant overal in Indië zeer bekend. De plant is afgebeeld in Fig. 2 van Plaat II en het een en ander is er over medegedeeld op bl. 38.

De geslachten Agave en Fourcroya, woestijn- en steppenbewoners met een rozet van groote, vleezige, stekelpuntige en dikwijls ook aan den rand gestekelde bladeren. Enkele soorten worden als sierplanten of terwille van de vezelstof uit de bladeren gekweekt. De planten bloeien, wanneer zij volwassen zijn, op een leeftijd van een jaar of acht met een verscheidene meter hoogen bloemstengel, waaraan bij sommige soorten geen bloemen maar broedknoppen ontstaan. Na den bloei sterven deze planten af. Zij worden wel eens honderdjarige Aloë genoemd. In Mexico wordt uit het suikerhoudende sap dat uit den bloemstengel van een daar voorkomende ^ave-soort getapt wordt, een bedwelmende drank — pulque — bereid.

Hippeastrum-, Haemanthus- en Pancratium-soorten komen als sierplanten in onze tuinen voor.

Clivia's worden in Europa vaak in kassen en als kamerplanten gekweekt, zij zijn uit Zuid-Afrika afkomstig.

Amaryllissen, Narcissen en Sneeuwklokjes zijn bekende, in Europa veel gekweekte sierplanten.

Zephyranthes, het Chocoladebloempje of de Indische Crocus is het bekende bolplantje met rose bloempjes dat dikwijls voor randen langs gazons wordt gebruikt.

De Palmen.

De Palmen zijn houtige gewassen met een onvertakten 1), soms klimmenden stam en groote, dikwijls samengestelde bladeren. De

') Als groote uitzondering komt bij de Klapper, bij de Dadelpalm en bij de Koningspalm en misschien ook wel bij andere soorten wel eens vertakking van den stam voor. Bij een Afrikaansclie palmsoort is de stam altijd vertakt.