is toegevoegd aan uw favorieten.

Handboek over het alcoolisme voor lager en middelbaar onderwijs

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Als men de cijfers der drie laatste kolommen samentelt, dan duidt het verschil tusschen de som en het getal 100 het getal grammen aan of de hoeveelheid % van de andere stoffen, in de spijzen bevat: zetmeel, gelatine, cellulose, enz.

II. — Dranken en vloeibare spijzen (Volgens Pa yen en Dujardin - Beaumetz)

Hoeveelheid VLOEIBARE Hoeveelheid

t7en of

SPIJZEN EN DRANKEN stikstof

dranken

100 gram Geitemelk 4,50

ld. Koemelk 4,30

ld. Koffie met melk (de helft) . . . 2,60

ld. Ossen-bouillon (ï) 1,30

(gemiddeld)

ld. Koffie zonder melk (acht tot tienmaal meer water dan koffie). . 0,90

ld. Sterk bier 0,40

ld. Wijn 0,10

ld. Alcool 0

Uit deze vergelijkende tabellen blijkt dat kaas, boonen en erwten bovenaan staan in de rij der stikstofhoudende zelfstandigheden, en de aardappel onderaan. Doch men vergete nooit, dat men niet leeft van hetgeen men eet, maar wel van hetgeen men verteert. Bovenstaande cijfers worden ons door de scheikundige ontleding verschaft,

(l) Bouillon schrijft men ten onrechte veel voedzame kracht toe; het voedzaamste deel zit in het schuim, dat men wegneemt om bouillon klaar te krijgen. Bouillon is echter gezond, verwekt eetlust en past iedereen; bouillon wordt krachtiger door toevoeging van brood, rijst, tapioca, vermicelli.

Het Alcoolisme.

2.