is toegevoegd aan uw favorieten.

Handboek over het alcoolisme voor lager en middelbaar onderwijs

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

't Is in deze soort van distilleerketel dat de spijsklomp, door de werking van het maagvlies en de innige menging van het zure maagsap, in chijm of spijsbrij verandert en dan naar den twaalfvingerigen darm (duodenum) afgevoerd wordt.

Door den maagmond, gelegen aan de kleinste der twee maagkrommingen, komen de spijzen en dranken de maag in; als de spijzen in de maag verwerkt zijn, gaan zij door den poortier of ondermaagmond uit; deze is met eenen cirkel van spiervezels omringd, waardoor de maag, tijdens de spijsvertering, goed dicht kan gesloten worden; 't is het slot waarover de poortier beschikt!

De maag heeft drie opeenliggende vliezen, onderling door een celweefsel verbonden, eu bevat menigvuldige bloedvaten en zenuwen:

1° Het buitenmaag vlies of watervlies is zeer dun en vaalgeel van kleur;

2° Het spicrvlies of maagnet bestaat uit dooreenkruisende spieren en vezels; dit net krimpt ineen als de maag ledig is en ook bij maagkrampen;

3° Het slijmvlies of binnenmaagvlies, omtrent 2 millimeter dik, is eveneens rekbaar en bezet met kleine klieren, waaruit het maagsap gedeeltelijk komt. Het slijmvlies van een gezonden mensch, die geene sterke dranken gebruikt, heeft eene frissche rozeroode vleeschkleur, geelachtig getint, en is heel licht wolkig gevlekt.